Κείμενο-Κάλεσμα του σωματείου που μοιράζεται έξω από χώρους εργασίας

1ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Ποιοι είμαστε

Εργαζόμενοι στον χώρο της ψυχικής υγείας, της απεξάρτησης, της ειδικής αγωγής και της κοινωνικής πρόνοιας, οι οποίοι δουλεύουν σε χώρους όπως:

Σε ιδιωτικά κέντρα ειδικής αγωγής, κατάρτισης και αποκατάστασης (λογοθεραπευτήρια/ ψυχολογικά κέντρα/ φυσικοθεραπευτήρια/ συμβουλευτικά κέντρα), σε ειδικά σχολεία- ΚΕΔΔΥ, ΜΚΟ, σε δομές απεξάρτησης, σε ψυχιατρικές κλινικές, σε κέντρα ημέρας, σε κέντρα ψυχικής υγείας, στα ψυχιατρικά/ ψυχολογικά τμήματα των νοσοκομείων και των ΕΣΥ ως συμβασιούχοι ορισμένου, αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου ή εργαζόμενοι με σύμβαση έργου (ΣΟΧ, ΚΟΧ), στα ιατροπαιδαγωγικά κέντρα (δημόσια ή ιδιωτικά).

ΣΕ ΤΙ ΕΝΑΝΤΙΩΝΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Ενάντια στην υποβάθμιση των πτυχίων μας
(Οι πρακτικές μας και η δοκιμαστική περίοδος εργασίας πρέπει να πληρώνονται- δε γίνονται εθελοντικά και αποτελούν σημαντικό μέρος της παραγωγικής δραστηριότητας του εκάστοτε φορέα. Η ίδια η εργασία μας δε νοείται να αμείβεται με 2 ή 3 ευρώ την ώρα. Απαιτούμε να πληρωνόμαστε διπλά σε βραδινές βάρδιες, δουλειά τις Κυριακές και τις αργίες. Απαιτούμε να πληρωνόμαστε τις άδειες, τα δώρα και τα επιδόματα που δικαιούμαστε. )

Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην απεργία
Ενάντια στις επισφαλείς συνθήκες εργασίας (συνθήκες όπως ελαστικά/σπαστά ωράρια, μαύρη εργασία, προγράμματα voucher, κοινωφελής εργασία, εθελοντισμός, απλήρωτες ώρες που αδικαιολόγητα έχουν αφομοιωθεί ως αυτονόητο κομμάτι της «δουλειάς στα χρόνια της κρίσης» και μας υποτάσσουν καθημερινά σε μια ατέρμονη υποτίμηση των εαυτών μας και της εργασιακής μας αξίας)

Σταθερός μισθός
Ενάντια στις περικοπές των μισθών, διεκδικούμε σταθερό μισθό που να μας εξασφαλίζει τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια απέναντι στις εξευτελιστικές πιέσεις κράτους και κεφαλαίου.
Ενιαίος μισθός σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Ασφάλιση για όλες τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους,
Ελεύθερη πρόσβαση για όλους/ες στις δομές υγείας και παιδείας (Το παρόν αίτημα δεν αφορά μόνο τον εργαζόμενο πληθυσμό, αλλά αποτελεί μια πάγια διεκδίκηση και για τους άνεργους συναδέλφους μας, αλλά και για τον πληθυσμό που χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες που οι ίδιοι καλούμαστε να προσφέρουμε.)
Ενάντια στις μαζικές απολύσεις και το κλείσιμο δομών
Κάλυψη των απαραίτητων θέσεων σε κάθε δομή
Συλλογικές συμβάσεις
Προάσπιση των δικαιωμάτων των χρηστών δομών ψυχικής υγείας και κοινωνικής πρόνοιας
Η οργανωμένη παρουσία μας στους χώρους εργασίας

Η συσπείρωση και η δραστηριοποίηση των εργαζομένων στον χώρο της ψυχικής υγείας, της απεξάρτησης, της ειδικής αγωγής και της κοινωνικής πρόνοιας σε ένα σωματείο με διάρκεια και συνέπεια στη δράση θα δώσει το δικό του αγωνιστικό στίγμα στους χώρους εργασίας.

Σκοπός είναι η άσκηση πίεσης προς την εργοδοτική πλευρά προκειμένου να ρυθμιστούν οι όροι και οι συνθήκες εργασίας και αμοιβής σε όλους τους εργασιακούς χώρους. Να συγκροτηθεί ένα εργατικό μέτωπο που θα παλεύει ενάντια στις απολύσεις, την εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία. Συνεπώς, φραγμό στις ανεξέλεγκτες κινήσεις των εργοδοτών αποτελεί η άμεση παρουσία μας στον χώρο εργασίας για την υπεράσπιση των συναδέλφων μας και η χάραξη ενός κοινού σχεδιασμού.

Επίσης, τασσόμαστε υπέρ των μεθόδων που βασίζονται στην ελευθερία, στην αυτοβοήθεια και στον σεβασμό της προσωπικότητας του ατόμου. Οργανωνόμαστε για να καταγγείλουμε περιστατικά βίαιης παρέμβασης, αδιαφορίας και εμπορευματοποίησης του ανθρώπινου πόνου. Σημαντικό για την πραγμάτωση της έμπρακτης αλληλεγγύης μας είναι η γνωστοποίηση τέτοιων περιστατικών μέσω ανακοινώσεων- καταγγελιών.

Παράλληλα με τις παραπάνω κινήσεις, τίθεται ως αναγκαιότητα το ζήτημα της συνεπούς/ συνεχούς παρουσίας μας σε εργασιακούς χώρους για την ενημέρωση και των υπόλοιπων εργαζομένων σχετικά με τα εργασιακά δικαιώματα ή άλλες εργασιακές κινητοποιήσεις, καθώς και για ουσιαστικές συζητήσεις μαζί τους.

Η σύνδεση μας με τα σωματεία βάσης και η εναντίωσή μας στον καθεστωτικό συνδικαλισμό

Η αλληλεγγύη ανάμεσα σε όλους και όλες εμάς που δουλεύουμε σκληρά για να επιβιώσουμε είναι απαραίτητη. Για τον λόγο αυτό θεωρούμε σημαντικό να οργανωθούμε σε επίπεδο βάσης (χωρίς αρχηγούς ή κομματικούς επιτελείς) και να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας σε όλους τους χώρους εργασίας. Για εμάς όμως δεν χωράνε συνεργασίες με συνδικαλιστές-φερέφωνα του κράτους και των αφεντικών, όπως είναι οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Όλοι αυτοί κηρύσσουν γενικές απεργίες-στημένα ραντεβού όταν βολεύει αυτούς που κατέχουν τα πλούτη και όχι όταν βολεύει εμάς, αγνοώντας τα ταξικά μας συμφέροντα, ενώ δεν διστάζουν να συκοφαντούν ανεξάρτητους αγώνες που ξεφεύγουν από τον έλεγχό τους. Προφανώς αυτά και άλλα τόσα μας κάνουν να μη θέλουμε να συμπορευθούμε μαζί τους.

Από την άλλη αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα να βρεθούμε με όσους και όσες οργανώνονται αδιαμεσολάβητα για να αντιμετωπίσουμε συλλογικά τα αφεντικά, δηλαδή με τα υπόλοιπα πρωτοβάθμια σωματεία. Γι’ αυτό επιζητούμε οι επιμέρους αγώνες που εκδηλώνονται από το καθένα σωματείο να επικοινωνούνται και να αλληλοστηρίζονται σε μια διαρκή βάση. Η όσο το δυνατόν συλλογική στήριξή των παρεμβάσεων στους χώρους της δουλειάς μας είναι το ζητούμενο για εμάς. Επιπλέον, είναι σημαντική η συμμετοχή μας σε κάθε μορφή συνδικαλιστικής πάλης και γενικότερα στους αγώνες των εργαζομένων σαν έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης. Θεωρούμε λοιπόν πως ο κάθε επιμέρους αγώνας που διεξάγει ένα σωματείο βάσης είναι και δικός μας αγώνας.

Ενάντια στην υποτίμηση της εργασιακής μας δύναμης
Αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων
Αυτοοργάνωση στους χώρους εργασίας

Υγ. Το κείμενο υπάρχει και σε αφισακί για να κολλιέται και έξω από τους χώρους εργασίας μας.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.