Παρέμβαση έξω από τα γραφεία της ΑΡΣΙΣ | 10/6

4Tην Παρασκευή 10/6 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη παρέμβαση στα γραφεία της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη (Πτολεμαίων 35 με Συγγρού), από 40 αλληλέγγυους/ες.
Η παρέμβαση διήρκησε μιάμιση ώρα και κατά τη διάρκειά της μοιράστηκαν κείμενα των εργαζομένων του ξενώνα και του Σωματείου Βάσης στο χώρο της Ψυχικής Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας, ενώ παράλληλα είχε στηθεί μικροφωνική και φωνάζονταν συνθήματα, όπως:

Η ΑΡΣΙΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΦΤΗΝΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΑ-
ΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΟΥΤΕ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ
ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΣΙΣ-
ΟΡΓΑΝΩΣΟΥ ΤΩΡΑ ΣΕ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΒΑΣΗΣ
 
Αρκετούς μήνες τώρα, οι εργαζόμενοι του Ξενώνα Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αιτούντων Άσυλο της ΑΡΣΙΣ στο Ωραιόκαστρο έχουν κυριολεκτικά εξαναγκαστεί να προσφέρουν την εργασία τους «εθελοντικά», καθώς παρέμεναν για 10 μήνες απλήρωτοι.  Στις  27/04, με το εξώδικο που στάλθηκε στην εργοδοσία ζήτησαν την αποπληρωμή τους εντός 24ωρών. Η εργοδοσία της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ έδωσε στους εργαζόμενους 2 μισθούς, με την υπόσχεση ότι μέχρι τέλη Μαΐου θα τους αποπληρωθούν άλλοι έξι. Μέσα σε αυτό το διάστημα και λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας τους καταβλήθηκε μόνο άλλος ενάμιση μισθός, αφήνοντας τους με απλήρωτα δεδουλευμένα μόνο… 7  μηνών (!) Όλο αυτό το διάστημα, παρότι παρείχαν κανονικά τις υπηρεσίες τους όπως ακριβώς ορίζει η σύμβαση εργασίας τους και βρίσκονταν σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους, η μοναδική απάντηση ήταν πως δεν υπάρχουν χρήματα! Με ομόφωνη απόφαση οι οχτώ εργαζόμενοι (και μέλη του σωματείου) ξεκίνησαν από τις 1/6 επίσχεση εργασίας στον ξενώνα ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο έως ότου εξοφληθεί το ποσό που η εργοδοσία τους χρωστάει (7μήνες). Η κίνηση τους αυτή δεν έχει σκοπό να ασκήσει πίεση στους ανήλικους χρήστες της δομής, αλλά στην εργοδοσία και γι’ αυτό το λόγο λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.

Σε συνάντηση με εκπροσώπους του Σωματείου Βάσης στο χώρο της Ψυχικής Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας, της ομάδας εργαζομένων σε ΜΚΟ και του Σωματείο Βάσης Εργαζομένων σε ΜΚΟ,  η εργοδοσία της ΜΚΟ Άρσις δεσμεύτηκε σε καταβολή 4- 5 μισθών εντός των επόμενων 10 ημερών. Ανάλογη υπόσχεση, όμως, είχε δοθεί και ως απάντηση στο εξώδικο των εργαζομένων, προκειμένου να αποφευχθεί, προσωρινά η επίσχεση εργασίας. Μέχρι την καταβολή των δεδουλευμένων, θα είμαστε εκεί.

Καλούμε τους αλληλέγγυους και τις αλληλέγγυες να στηρίξουν την επόμενη παρέμβαση στα γραφεία της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ την Παρασκευή 17/6 στις 14:00, στα γραφεία της ΑΡΣΙΣ.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΞΕΝΩΝΑ ΤΗΣ ΑΡΣΙΣ
ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ
25631

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.