Αλληλεγγύη στον συνάδελφο Γ. Ευθυμίου

Ψήφισμα καταγγελίας της ΜΚΟ «ΕΔΡΑ» για εκδικητική απόλυση εργαζομένου

Δεν είναι η πρώτη φορά που η εργοδοσία απαντά σε εκφάνσεις «απείθειας» εργαζομένων με απολύσεις. Η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά την ΜΚΟ «ΕΔΡΑ» και την εκδικητική απόλυση ενός εργαζομένου που υπερασπίστηκε τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των χρηστών της δομής στην οποία εργαζόταν. Ο συνάδελφος Γ. Ευθυμίου ήρθε αντιμέτωπος με την διοίκηση της δομής στην οποία εργαζόταν για την εναντίωσή του στην εξευτελιστική μεταχείριση των χρηστών από τη δομή. Προφανώς, η ολοκληρωτική απάντηση των αφεντικών που φορούν το προσωπείο της φιλανθρωπίας είχε να κάνει με την τακτική μεθόδευση της απόλυσης του συναδέλφου με τρόπο που να φαίνεται ως «τυχαίος».

Η καταγγελία προς τη ΜΚΟ «ΕΔΡΑ» έχει διπλή μορφή, καθώς αφενός καταγγέλλουμε τις εξευτελιστικές συνθήκες μεταχείρισης των χρηστών της δομής, ενώ αφετέρου τασσόμαστε σαφέστατα ενάντια στην εκδικητική απόλυση του συναδέλφου, ο οποίος στάθηκε αλληλέγγυος με τους χρήστες των υπηρεσιών της δομής στην οποία εργαζόταν, διεκδικώντας την αξιοπρέπειά τους και διώχθηκε για αυτό.

Βασικές θέσεις του Σωματείου Βάσης Εργαζομένων στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας (ΣΒΕΨΥΚΟΙ) είναι η προάσπιση τόσο των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στις δομές ψυχικής υγείας και κοινωνικής πρόνοιας όσο και η προάσπιση των δικαιωμάτων των χρηστών των ως άνω δομών. Όπως δεν ανεχόμαστε τις εξουσιαστικές σχέσεις και την εργοδοτική επιβολή στους εργαζομένους, έτσι δε μπορούμε να ανεχτούμε ούτε κατασταλτικές πρακτικές από πλευράς της εκάστοτε δομής προς τους χρήστες της. Για το ΣΒΕΨΥΚΟΙ είναι ξεκάθαρα εχθρικές οι ολοκληρωτικές δομές ψυχικής υγείας που εγκλείουν, ιδρυματοποιούν και καταστέλλουν. Εξίσου ξεδιάντροπη ωστόσο είναι η τακτική των αφεντικών να στοχοποιούν και να μεθοδεύουν την απόλυση όσων δεν αφομοιώνουν θέσεις εξουσίας προς τους εξυπηρετούμενους των δομών και διεκδικούν από κοινού τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.