Σχετικά με την μη ανανέωση συμβάσεων στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Στερεάς Ελλάδας

Στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Στερεάς Ελλάδας οκτώ εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από τον Οκτώβριο και οι συμβάσεις τους έχουν κριθεί άκυρες. Η αιτιολόγηση της κίνησης αυτής από το υπουργείο δικαιοσύνης ήταν πως οι συμβάσεις τους είναι ορισμένου χρόνου, είναι διαδοχικές και ξεπερνούν το αντίστοιχο χρονικό όριο. Για την ακρίβεια πρέπει να απολυθούν γιατί “δεν μπορούν να παραμείνουν στη δουλειά πάνω από 24 μήνες με την ίδια ειδικότητα και τους ίδιους όρους εργασίας”.

Η ιδιότυπη αυτή εργασιακή ομηρία έχουμε δει να συμβαίνει πολλές ακόμη φορές σε εργαζόμενους/ες στους δήμους όπως στον τομέα της καθαριότητας, πρασίνου, ηλεκτροφωτισμού, σε εργαζόμενες στο αντικαρκινικό νοσοκομείο “Θεαγένειο”, πρόσφατα σε 83 εργαζόμενους στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Αττικής, στο επικουρικό προσωπικό του παραρτήματος ΑΜΕΑ στα Χανιά και σε χιλιάδες ακόμη συναδέλφους/ισσες οι οποίοι βρήκαν δουλειά μέσω ΑΣΕΠ στους δήμους και καλύπτουν πάγιες και σταθερές ανάγκες.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν πως οι επισφαλείς συνθήκες εργασίας δεν αποτελούν πραγματικότητα μόνο για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, αλλά επεκτείνονται και στον δημόσιο. Πλέον μας αναγκάζουν να δουλεύουμε σε 2μηνα και 8μηνα, χωρίς να μας αναγνωρίζεται καν ο χρόνος προϋπηρεσίας (με την προϋπόθεση να είμαστε και μακροχρόνια άνεργοι!) και μόλις περάσει ένα χρονικό διάστημα μας οδηγούν εκ νέου στην ανεργία. Οι πάγιες και σταθερές ανάγκες που εξυπηρετούμε όσο καιρό εργαζόμαστε καλύπτονται εποχιακά, με χαμηλούς μισθούς και κανένα εργασιακό δικαίωμα. Όπως συμβαίνει και στην πλειοψηφία των εργασιακών κλάδων, με τρανταχτό παράδειγμα τους εργαζόμενους στο εμπόριο, στον τουρισμό, στον επισιτισμό, γινόμαστε αναλώσιμοι και ελαστικά εργαζόμενοι, ανάλογα με τις προθέσεις των αφεντικών (δουλεύουμε όποτε θέλουν, είτε Κυριακές, είτε αργίες, κάνουμε υπερωρίες, απολυόμαστε όταν δεν επιφέρουμε κέρδη).

Αφεντικά και κράτος για άλλη μια φορά κάνουν ξεκάθαρο πως τα κέρδη τους είναι πάνω από τις δικές μας ανάγκες. Οι απολύσεις, οι μη ανανεώσεις συμβάσεων εργασίας, οι μειώσεις μισθών τείνουν να γίνουν συνήθεια. Μόνο μέσα από την ταξική οργάνωση και δράση θα μπορέσουμε να αντεπιτεθούμε. Σπάμε τον φόβο και την μοιρολατρία μέσα στους χώρους της δουλειάς μας διεκδικώντας τα εργασιακά μας δικαιώματα. Επιβάλλουμε το δίκιο των δικών μας αναγκών, απέναντι στο δίκιο κυβέρνησης και αφεντικών να μας εκμεταλλεύονται. Η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων θα νικήσει τον τσαμπουκά των εργοδοτών.

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΤΩΝ 8 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΚΚΠ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΑΔΑΣ

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ΕΣ

Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στον χώρο της ψυχικής υγείας και κοινωνικής πρόνοιας

psyxoswmateio@riseup.net

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.