Αλληλεγγύη στους συναδέλφους των μκο της ΑΡΣΙΣ και της ΠΡΑΞΙΣ

Αλληλεγγύη στους συναδέλφους των  μκο ΑΡΣΙΣ και ΠΡΑΞΙΣ

Κήρυξη στάσης εργασίας σε όλες τις δομές της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ και PRAKSIS πανελλαδικά, την Πέμπτη, 19/07/2018, 09:00-13:00

 

Στις 31/5/2018 ανακοινώνεται η μη ανανέωση σύμβασης (απόλυση) 3 συναδέλφων μας στην Άρσις, 2 από αυτούς εργάζονταν στο Safe zone Σχιστού και άλλος ένας στο Home Project. Την ίδια μέρα άλλοι 3 συνάδελφοι από τα Safe Ζone ενημερώνονται πως κατ’ εξαίρεση για εκείνους η ανανέωση της σύμβασης τους θα είναι μόνο για δύο μήνες προκειμένου να ‘’αξιολογηθεί’’ στην περίοδο αυτή το κατά πόσο έχουν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της διοίκησης.

Να σημειωθεί εδώ πως οι συνάδελφοι μας, εδώ και καιρό έχουν αποδείξει και καιρό πως μπορούν να ανταπεξέλθουν πλήρως και με το παραπάνω στα καθήκοντα τους σε ένα πραγματικά δύσκολο περιβάλλον όπως είναι τα Safe Zone και πως δεν υπάρχει τίποτα που να δικαιολογεί τις απολύσεις αυτές. Έτσι και αλλιώς το προηγούμενο διάστημα ουδέποτε υπήρξε κάποια παρατήρηση από πλευράς εργοδοσίας σχετικά με τον τρόπο που εργάζονται μέσα στα Safe Zone.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο είναι εύκολο να συμπεράνει κάνεις πως αυτές οι 3 απολύσεις και η ειδική μεταχείριση στις συμβάσεις των υπολοίπων είναι ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΕΣ και σχετίζονται με την συνδικαλιστική τους δράση μέσα στην οργάνωση αφού οι συγκεκριμένοι είναι ιδρυτικά μέλη του υπό σύσταση Σωματείου εργαζομένων στη ΜΚΟ Άρσις.

Την επόμενη μέρα περίπου 40 συνάδελφοι αφήνουν τις δουλειές τους και πραγματοποιούν αντανακλαστική παρέμβαση κάτω από τα γραφεία της οργάνωσης χωρίς καν να έχει προκηρυχθεί στάση εργασίας η κάτι που να τους παρέχει νομική κάλυψη. Η δυναμική αυτή παρέμβαση είχε ως αποτέλεσμα την ανάκληση των απολύσεων και την απόφαση από πλευράς εργοδοσίας να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους για 2 μήνες, κάτι που για μας εξακολουθεί να αποτελεί μια ειδική μεταχείριση απέναντι σε εκείνους που συνδικαλίζονται.

Παράλληλα, στα μέσα του Μαΐου του 2018, εργαζόμενοι/-ες που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στα πλαίσια του προγράμματος “Accommodation and Services to Asylum Seekers in Greece” υπέγραψαν και υπέβαλλαν επιστολή στη Διοίκηση της PRAKSIS, μέσω της οποίας ρωτούσαν τι πρόκειται να γίνει με τις ολιγόμηνες συμβάσεις τους, οι οποίες και θα έληγαν στις 30 Ιουνίου 2018. Λίγο μετά την υποβολή της επιστολής, ξεκίνησε ένα κύμα στοχοποίησης πολλών από τους/τις εργαζόμενους/-εςου υπέγραψαν την επιστολή, μέσα από την αυθαίρετη αξιόλογησή τους, την επιβάρυνσή τους με έξτρα φόρτο εργασίας, αλλά και καθημερινές εκδικητικές συμπεριφορές. Αποκορύφωμα της στοχοποίησης αυτής αποτελεί η απόλυση ενός – επί 20 μηνών – εργαζόμενου που είχε συνυπογράψει την επιστολή, ο οποίος ενημερώθηκε για τη «μη ανανέωση» της σύμβασής του δυο ημέρες πριν τη λήξη της.

Κάτι που επίσης είναι κρίσιμης σημασίας να φροντίσουμε να διασφαλιστεί είναι ότι τόσο οι συνάδελφοί μας που έκαναν επίσχεση αλλά και όσοι/όσες συνάδελφοι/ισσες, σε όποια οργάνωση και αν εργάζονται, προβαίνουν σε διαδικασίες διεκδίκησης, δε θα δεχτούν οποιασδήποτε φύσης και έντασης εκδικητικές κινήσεις από την πλευρά της εκάστοτε διοίκησης

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ/ΕΣ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΠΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.