ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΟΡΙΣΕΙ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ

Μέσα στο επόμενο διάστημα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προετοιμάζει την αλλαγή του νόμου που αφορά εργασιακά ζητήματα. Συγκεκριμένα όπως όλα δείχνουν, πρόκειται να ψηφίσει στην βουλή την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την κατάργηση όλων των επιδομάτων και του 13ου και 14ου μισθού. Την στιγμή που η εργατική τάξη πλήττεται από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, με την ανεργία και την οικονομική ανέχεια να γίνεται κομμάτι της καθημερινότητάς μας, οι ντόπιοι και Ευρωπαίοι καπιταλιστές προγραμματίζουν την επιβολή κι άλλων μέτρων που θα κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την επιβίωσή μας. Το σκηνικό γνωστό σε όλους…1ο μνημόνιο, 2ο μνημόνιο, 3ο μνημόνιο,  νέος ασφαλιστικός νόμος, νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και περαιτέρω μείωση του βασικού μισθού (δηλαδή κάτω από 586ευρώ μεικτά για άνω των 25 και κάτω από 511 για κάτω των 25).

Τώρα ήρθε η ώρα χωρίς περιστροφές και προσχήματα να στοχεύσουν στην αποδυνάμωση όλων αυτών που έχουν το θάρρος και βγαίνουν στο δρόμο, όλων αυτών που απεργούν ή διεκδικούν από τα αφεντικά τα αυτονόητα. Να ψηφίσουν νόμους για να νομιμοποιήσουν τις αυθαιρεσίες των αφεντικών, δίνοντάς τους μάλιστα το δικαίωμα να στραφούν εναντίον μας αν απεργήσουμε.

Συγκεκριμένα τι θέλουν να περάσουν…

1. Η απόφαση για απεργία θα πρέπει να παίρνεται από το 50+1% των μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων (ως τώρα ίσχυε το 50+1% των παρόντων μελών)

2. Η νομιμοποίηση της μη πληρωμής από τον εργοδότη όσων απήργησαν (επαναφορά του λοκ αουτ)

3. Η αύξηση του χρόνου που πρέπει να ενημερώνεται ο εργοδότης για την απεργία σε 48ώρες (ως τώρα ίσχυε η προειδοποίηση μέσα σε 24ώρες).

4. Καταργείται η προστασία του ενός χρόνου μετά τη λήξη της θητείας του συνδικαλιστή, ενώ μειώνονται οι μέρες αδείας για συνδικαλιστικούς λόγους, τα άτομα που τις δικαιούνται αλλά και οι αμειβόμενες άδειες

Τα σωματεία και τα δικαιώματα που παρέχονται στα μέλη τους αποτελούν κεκτημένα του εργατικού κινήματος και δεν μπορούν με έναν νόμο να εξαφανιστούν! Ο νέος συνδικαλιστικός νόμος πιθανώς να χτυπά και κάποιους βολεμένους εργατοπατέρες που εδρεύουν στο ΕΚΘ και στις μαλακές καρέκλες της ΓΣΕΕ που αρέσκονται να συνδιαλέγονται και να ξεπουλάν τα πάντα σε επιχειρηματίες και κάθε είδους εργοδότες. Αυτοί δεν μας ενδιαφέρουν. Ο νόμος αυτός χτυπάει όλους όσους επιλέγουν να λύσουν συλλογικά τα εργασιακά τους προβλήματα. Όσους δεν αντέχουν την εργασιακή τρομοκρατία και σκέφτονται να οργανωθούν απέναντι στα αφεντικά, όσους/ες σκέφτονται να απεργήσουν ή να ζητήσουν δεδουλευμένα και υπερωρίες μέσα από τα σωματεία τους.

Εμείς παλεύουμε για την ύπαρξη σωματείων που επιτρέπουν την συμμετοχή και την λήψη απόφασης από όλους/όλες. Το δικαίωμα στην απεργία και η απόφαση για υλοποίηση της αφορά τον κάθε εργαζόμενο/η και αποτελεί το μόνο μέσο πίεσης απέναντι στα αφεντικά μας γι’ αυτό και οφείλει να λαμβάνεται συλλογικά, μέσα από τις γενικές συνελεύσεις των σωματείων.

Η μη εφαρμογή ενός τέτοιου νόμου αποτελεί διακύβευμα για την ίδια την ύπαρξή μας, εφόσον ακυρώνει βασικά εργατικά δικαιώματα όπως της απεργίας και της νόμιμης υπόστασης των συλλογικών οργάνων των εργατών. Κάτι τέτοιο όμως δεν πρόκειται να μας εμποδίσει να συνεχίσουμε τους αγώνες μας, γιατί η συνέλευσή μας  αποτελεί το μόνο όργανο λήψης αποφάσεων και μόνο μέσα από αυτήν ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ θα ορίζουμε το πως θα οργανωνόμαστε και πως θα παλεύουμε για τα εργασιακά μας συμφέροντα! Λειτουργώντας ισότιμα, χωρίς ιεραρχία, χωρίς από τα πάνω πατρονάρισμα, με μόνο ζητούμενο την υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων, θα συνεχίσουμε να αποφασίζουμε συλλογικά τις κινήσεις μας για να πάρουμε πίσω όσα μας κλέβουν τα αφεντικά.

Ενάντια στην ποινικοποίηση των σωματείων και των αγώνων μας
Να εμποδίσουμε τις ομαδικές απολύσεις και τις μειώσεις μισθών
Να οργανωθούμε στους χώρους της δουλειάς μας
Ενάντια στον νέο νόμο που υποτιμά ακόμη περισσότερο την τάξη μας

ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΠΕΜΠΤΗ 8 ΔΕΚΕΜΡΗ
10:00πμ Καμάρα

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.