Κείμενο εργαζομένων στα κατασκηνωτικά προγράμματα ΑμεΑ Λεπτοκαρυάς

Καταγγελία για τα κατασκηνωτικά προγράμματα ΑμεΑ, Ιούλιος/Αυγουστος 2017, Λεπτοκαρυά Πιερίας, 4η & 5η περίοδος

Η παρούσα καταγγελία αποτελεί συλλογική προσπάθεια συνοδών ΑμεΑ, που εργάστηκαν την 4η (28/07/2017-07/08/2017) και 5η περίοδο (07/08/2017-17/08/2017) με στόχο την έκθεση προβλημάτων, που παρατηρήθηκαν στην κατασκήνωση της Λεπτοκαρυάς Πιερίας, η οποία μετά από 7 χρόνια επαναλειτούργησε πέρυσι, μέσω του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας, φιλοξενώντας ανάμεσα σε άλλες ευπαθείς ομάδες και άτομα με αναπηρία, σε δεκαήμερες περιόδους. Στις επόμενες παραγράφους θα αναφερθούμε σε περιστατικά και καταστάσεις, τα οποία θεωρούμε ότι είναι ενδεικτικά της μη αποδεκτής από εμάς συμπεριφοράς των ατόμων, που πλαισίωναν οργανωτικά τις κατασκηνωτικές περιόδους με στόχο τη διεκδίκηση ευνοϊκότερων συνθηκών εργασίας.

Στο χώρο της κατασκήνωσης βρίσκονταν διαρκώς ελεύθερα δύο σκυλιά, τα οποία το πρώτο βράδυ επιτέθηκαν, χωρίς δαγκώματα, σε συνοδό με το παιδί του. Στο σημείο αυτό, ο συνοδός εξέφρασε τη δυσαρέσκεια και την ανησυχία του στην αρχηγό, Αναστασία Γερακούδη, η οποία αντιμετώπισε την κατάσταση χωρίς ψυχραιμία. Φώναζε διαρκώς, υπενθυμίζοντας μας τη θέση της και ενημερώνοντας μας ότι είμαστε υπάλληλοί της, και απειλούσε ότι θα διώξει τον συνοδό, αλλά και όλους τους υπόλοιπους, που προσπάθησαν να τον υποστηρίξουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν δίστασε να σπρώξει συνοδό, που ζητούσε επίμονα ευγένεια και ησυχία μιας και η ώρα ήταν 02:30 τη νύχτα.

Στη σκηνή του υπαρχηγού, Σωτήρη Κιρέτση, υπήρχε ένας ακόμα σκύλος, δεμένος. Ο ίδιος μας είχε ενημερώσει ότι ο σκύλος είναι επιθετικός και να κρατάμε τους κατασκηνωτές μακριά του, κατάσταση ανέφικτη, καθώς υπάρχουν περιθαλπόμενοι του Π.Α.Α.Π.Α.Θ., οι οποίοι είναι σε μεγάλο βαθμό αυτόνομοι και δεν είναι εύκολο να περιοριστούν. Αποτέλεσμα, τουλάχιστον τρεις φορές περιθαλπόμενοι του Π.Α.Α.Π.Α.Θ. να μπουν στη σκηνή του υπαρχηγού. Από τύχη δεν υπήρξε δάγκωμα.

Στην κατασκήνωση βρισκόταν ακόμη, ο φίλος της αρχηγού, Κώστας Μουσμούτης, ο οποίος μιλούσε με αγένεια και επικριτικότητα, χωρίς καμία διαλλακτικότητα, σε συνοδούς, αλλά και σε εργαζόμενους της κατασκήνωσης, οι οποίοι να αναφερθεί ότι μέρος αυτών ήταν ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες, αλλά και άτομα με αναπηρία υψηλής λειτουργικότητας.

Αν και σε προγραμματικές δηλώσεις της, η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας, Συλβάνα Καρασαββίδου, είχε δεσμευθεί ότι η κατασκήνωση θα λειτουργεί με μόνιμη βάρδια γιατρού, νοσηλευτικού προσωπικού και ναυαγοσώστη, ναυαγοσώστης δεν υπήρχε και γι αυτό στη θάλασσα περιοριστήκαμε σε ένα χώρο 5 επί 10 με σημαδούρες υπό την επίβλεψη του υπαρχηγού, Σωτήρη Κιρέτση.

Το ζήτημα του γιατρού είναι ένα επιπρόσθετο κομμάτι που μας προβλημάτισε. Παρά το γεγονός ότι σε αναρτημένη ανακοίνωση σε κολώνα υπήρχε γραμμένο το όνομα κάποιου άλλου γιατρού, αντ αυτού με την ιδιότητα του «εθελοντή γιατρού», κάτι για το οποίο δεν ενημερωθήκαμε (το καταλάβαμε κατα τη διάρκεια της κατασκήνωσης), βρισκόταν στο χώρο ο σύζυγος της προέδρου του Κ.Κ.Π., Συλβάνας Καρασαββίδου, ονόματι Κώστας Πετρίδης. Ο κύριος αυτός μας δυσκόλεψε αρκετά στη δουλειά μας με διάφορους τρόπους. Όταν μία από τις λίγες φορές που του ζητήθηκε να περιποιηθεί το τραυματισμένο κεφάλι ενός παιδιού, που είχε σκοντάψει, εκείνος κοιτώντας τον για λίγα δευτερόλεπτα είπε πως όλα ήταν καλά. Με πρωτοβουλία της συνοδού χρησιμοποιήθηκε ένας υποτυπώδης πάγος. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της μέρας αναλάμβανε χειρονακτικές εργασίες του χώρου και άφηνε επικίνδυνα εργαλεία σε διάφορα σημεία, ενώ δεν έλειψε να ζητήσει από συνοδό με το παιδί του να απομακρυνθούν από το χώρο της εξόδου προς τη θάλασσα, και μάλιστα σε ώρα κατά την οποία οι χρήστες κατέβαιναν στη θάλασσα, προκειμένου να κάνει τη δουλειά του. Γενικά, δε δίσταζε να σχολιάζει και να κάνει παρατηρήσεις, χαρακτηρίζοντας συγκεκριμένα «τσαντίρι» τη σκηνή κάποιων συνοδών, και αμέσως μετά πετώντας μια σακούλα με λερωμένες πάνες στο κρεβάτι συνοδού, επειδή κατά τη γνώμη του δεν έπρεπε να βρίσκεται σε σημείο πίσω από τη σκηνή. Τέλος, ένα μεσημέρι, κατά τη διάρκεια του οποίου έκανε και πάλι χειρονακτικές εργασίες, ένας συνοδός του ζήτησε ευγενικά να κάνει ησυχία, καθώς το παλικάρι που συνόδευε ήταν φανερά εκνευρισμένο λόγω του θορύβου. Εκείνος όχι μόνο δεν σταμάτησε, αλλά άρχισε να φωνάζει, να βρίζει τον συνοδό χαρακτηρίζοντάς τον «αλήτη» και απειλώντας την σωματική του ακεραιότητα. Χρειάστηκε να επέμβει η κόρη του για να σταματήσει. Παρεμπιπτόντως να σημειώσουμε πως καθ’όλη τη διάρκεια του περιστατικού η σύζυγός του και πρόεδρος του ΚΚΠΠΘ κ. Συλβάνα Καρασαββίδου ήταν παρούσα, κι όχι μόνο δεν έκανε το παραμικρό για να σταματήσει τον παραλογισμό, αλλά επέπληξε και τον συνοδό που πήγε να ζητήσει το αυτονόητο.

Καταληκτικά, μιας και ενημερωθήκαμε ότι η δομή θα επαναλειτουργήσει και φέτος με τον ίδιο τρόπο που λειτούργησε και πέρυσι και επειδή, δεν έχουμε άλλο τρόπο να εκφράσουμε την αγανάκτηση μας σε σχέση με τις συμπεριφορές και τις συνθήκες που αντιμετωπίσαμε, συντάξαμε το παρόν έγγραφο με σκοπό την προώθηση των παρακάτω αιτημάτων.

1. Σχέσεις που να προβλέπονται από συμβάσεις που θα υπογράφουμε πριν από τις κατασκηνωτικές περιόδους, ορίζοντας ακόμα και τον σεβασμό και την ευγένεια που θα οφείλουν οι “αρχηγοί” σε παιδιά, συνοδούς και λοιπούς εργαζομένους.

2. Ευκρινείς ρόλους μέσα στην κατασκήνωση με συγκεκριμένους αρμόδιους.

3. Τέλος στην οικογενειοκρατική (φιλική) μορφή οργάνωσης και διεκπεραίωσης των κατασκηνώσεων.

4. Απομάκρυνση των διοργανωτών του κατασκηνωτικού προγράμματος συλλήβδην και αντικατάσταση τους από πληθυσμό πλήρως κατηρτισμένο και ευαισθητοποιημένο στα θέματα της αναπηρίας.

Ομάδα δυσαρεστημένων συνοδών κατασκηνωτικών προγραμμάτων ΑμεΑ Λεπτοκαρυά 2017

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.