Κείμενο και αφίσα από τη συνέλευση εργαζομένων για τη στάση εργασίας στη ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ

 

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΑΡΣΙΣ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 26/4

Όλοι εμείς, οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες σε ΜΚΟ βιώνουμε μία συνεχή συνθήκη επισφάλειας: συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ακόμα και μετά από χρόνια εργασίας στην ίδια θέση, συχνά ακόμα και τριμήνου, εργασία με «μπλοκάκι» αντί για ΙΚΑ, απλήρωτες υπερωρίες, δουλειά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, κατάσταση «επιφυλακής» κάθε μέρα και όλη μέρα, “εθελοντική” εργασία πέραν του ωραρίου μας, καθυστερήσεις στις πληρωμές μας και τεράστιος εργασιακός φόρτος. Και, φυσικά, όταν η προσφορά μας τελειώσει, απόλυση χωρίς αποζημίωση – καθώς η απόλυση βαφτίζεται “μη ανανέωση της σύμβασης”.

Στη ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ, συγκεκριμένα, οι συνάδελφοι και συναδέλφισσες των Δομών Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Προσφύγων βιώνουν εδώ και μήνες ένα εξοντωτικό καθεστώς καθυστέρησης της καταβολής των μισθών τους.  Από τον Αύγουστο του 2017, οπότε οι δομές εντάχθηκαν στο πρόγραμμα AMIF, διαχειριστής του οποίου είναι το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, οι συνάδελφοι/ισσες μας αντιμετωπίζουν συνεχείς καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας τους και γενικότερα στην εκταμίευση της χρηματοδότησης. Υπό αυτές τις συνθήκες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όσο καλύτερα μπορούν, προσπαθώντας να μη διαταραχτεί η εύρυθμη λειτουργία των δομών και να μην επηρεαστούν αρνητικά οι ωφελούμενοι έφηβοι που διαμένουν στους ξενώνες. Να τονιστεί εδώ ότι η καθυστέρηση στην καταβολή της χρηματοδότησης έχει και άμεσο αντίκτυπο στην ίδια τη λειτουργία δομών, καθώς δεν μπορούν να αγοραστούν τα αναγκαία για τα παιδιά είδη (είδη ρουχισμού, σχολικά είδη, φάρμακα κα).

Απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένών τους και την ομαλοποίηση της ροής της χρηματοδότησης από εδώ και πέρα, οι συνάδελφοι μας από τους Ξενώνες των Ταγαράδων και του Ωραιοκάστρου προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας από τις 28/3 και τις 2/4 αντίστοιχα, καλώντας μας παράλληλα να στηρίξουμε τις παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης και να συμμετέχουμε σε δύο συνελεύσεις εργαζομένων της ΑΡΣΙΣ που πραγματοποιήθηκαν στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ώστε να ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με τον αγώνα τους αλλά και άλλες τις πιθανές κινητοποιήσεις. Από τις 20/4 σε επίσχεση εργασίας βγήκαν επίσης και συνάδελφοι/ισσες του Ξενώνα της Πυλαίας.

Στην τελευταία συνέλευση εργαζομένων (19/4) αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σε ένδειξη αλληλεγγύης στους συναδέλφους και συναδέλφισσες μας που συνεχίζουν να μην έχουν πληρωθεί τους μισθούς Φεβρουαρίου και Μαρτίου (να σημειωθεί εδώ ότι λίγες μέρες μετά την έναρξη της επίσχεσης καταβλήθηκε ο μισθός του Ιανουαρίου, χωρίς καμία όμως πληροφορία για καταβολή των υπόλοιπων μισθών, αλλά ούτε και καμία εγγύηση για την ομαλοποίηση της καταβολής της μισθοδοσίας τους στο μέλλον).

Σας καλούμε όλους και όλες να συμμετέχετε στη ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26/4, από τη 13:00 ως τις 17:00, ώστε να δείξουμε όλοι/ες μαζί την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους/ισσες μας και να δώσουμε το μήνυμα στη διοίκηση της ΑΡΣΙΣ και το Υπουργείο ότι δεν είμαστε «συνεργάτες» της οργάνωσης – είμαστε εργαζόμενοι/ες και απαιτούμε να πληρωνόμαστε στην ώρα μας, ακριβώς όπως προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στην ώρα μας. Η στάση εργασίας έχει προκηρυχθεί από το Σωματείο Βάσης στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας (για την κάλυψη των συναδέλφων στη Βόρεια Ελλάδα) και το Σωματείο Βάσης ΜΚΟ (για την Αθήνα και τα νησιά), συνεπώς όλοι και όλες είμαστε καλυμμένο νομικά για να συμμετέχουμε. Την ώρα της Στάσης Εργασίας (13:00) θα πραγματοποιηθεί εκ νέου ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ έξω από τα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης (Λ. Σοφού 26 & Εγνατία).

Και επειδή, πέρα από την αλληλεγγύη στους συναδέλφους μας, υπάρχουν και άλλα ζητήματα σχετικά με τους όρους εργασίας μας που μας αφορούν όλους/ες, επειδή συνεχίσουμε να μην έχουμε συμβάσεις αορίστου χρόνου, επειδή συνεχίζουμε να δουλεύουμε υπερωρίες, επειδή συνεχίζουμε να μην εργαζόμαστε στις συνθήκες που θα μπορούσαμε να προσφέρουμε το βέλτιστο στους ανθρώπους που υποστηρίζουμε, σας καλούμε και σε νέα ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ της ΑΡΣΙΣ αμέσως μετά την ολοκλήρωσης της παρέμβασης (15:00) στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Συνέλευση Εργαζομένων ΑΡΣΙΣ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.