Εργατική συγκέντρωση αντίστασης και διεκδίκησης, 23/6, 19:00, Καμάρα

 

 

Το Σωματείο Βάσης εργαζομένων στο χώρο της ψυχικής υγείας και κοινωνικής πρόνοιας (ΣΒΕΨΥΚΟΙ) στηρίζει το κάλεσμα σωματείων από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για μια εργατική διαδήλωση στις 23/06. Αυτή η διαδήλωση είναι κομμάτι της προσπάθειάς μας για κοινή, οριζόντια συντονισμένη και οργανωμένη από τα κάτω δράση σε συνέχεια της διακλαδικής απεργίας της 1ης Νοεμβρίου 2018, των εργατικών συγκεντρώσεων το Νοέμβριο του 2019 και τη διακλαδικής απεργίας του περασμένου Μάρτη η οποία αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας.

Οι πάνω από δύο μήνες σε καραντίνα επέφεραν πολλές απότομες αλλαγές στην καθημερινή εργασιακή πραγματικότητα των περισσοτέρων από εμάς. Αλλαγές οι οποίες, είχαν πολύ λιγότερο να κάνουν με την προστασία τη δική μας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων και πολύ περισσότερο με την προσαρμογή στις απαιτήσεις των προγραμμάτων στα οποία εργαζόμαστε – επί των πλείστων – και την διασφάλιση της κάλυψης των υποχρεώσεων των εργοδοτών μας απέναντι στους χρηματοδότες τους (είτε αυτό είναι το κράτος, είτε ευρωπαϊκοί θεσμοί και διεθνείς οργανισμοί).

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, σε συνθήκες πανδημίας, δεν είχαμε να ανησυχούμε μόνο για το διαλυμένο σύστημα υγείας ή για τις σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα προσωπικής προστασίας στους χώρους εργασίας μας, αλλά και για τις νέες σχέσεις εργασίας που συνεπάγονταν τα «προσωρινά μέτρα» που – όπως ήταν φανερό – θα ερχόντουσαν για να μείνουν! Οι «ρυθμίσεις» που εν μέσω καραντίνας περνούσαν σωρηδόν και με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος (Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου) στην πραγματικότητα το μόνο που ρύθμιζαν ήταν την όλο και πιο άγρια εκμετάλλευση και υποτίμηση των εργαζομένων, απορυθμίζοντας παράλληλα τα εργατικά κεκτημένα και δικαιώματα. Εκτίναξη των απολύσεων και της ανεργίας, εντατικοποίηση και ελαστικοποίηση της εργασίας, μείωση ωραρίου και μισθών, καθυστερήσεις καταβολής μισθών, αναγκαστικές άδειες, και η τηλεργασία να καθιερώνεται ως μόνιμο γεγονός (καταργώντας τα όρια μεταξύ ελεύθερου και εργάσιμου χρόνου και παγιώνοντας τα σπαστά ωράρια,).

Στον κλάδο μας βλέπουμε ολοένα και συχνότερα συναδέλφους/ισσες να εργάζονται με μισθούς κατώτερους από τον βασικό, με το πρόσχημα της “εργασίας για απόκτηση προϋπηρεσίας”. Δεν είναι λίγα δε τα προγράμματα που απαιτούν την κάλυψη μέρους των θέσεων εργασίας ανα κλάδο από “εθελοντές” και “εθελόντριες” (βλ. χρηματοδοτήσεις AMIF). Την ίδια στιγμή, τα αφεντικά στις ΜΚΟ και στα κέντρα παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας, όπως και σε πολλά κέντρα λογοθεραπείας πληρώνουν τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες με 2,5 ή 3 ευρώ την ώρα, τη στιγμή που αυτά αμείβονται με 10πλασια ποσά από τους λήπτες των υπηρεσιών.

Οι συνθήκες εργασίας είναι τόσο αβέβαιες -καθώς συχνά δουλεύουμε με κυλιόμενες μηνιαίες συμβάσεις, με συμβάσεις έργου ή με μπλοκάκι- που δεν γνωρίζουμε καλά-καλά αν θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε την επόμενη μέρα. Προφανώς δεν λείπουν και οι υπερωρίες (συνήθως απλήρωτες), τα σπαστά ωράρια και οι επισφαλείς συνθήκες εργασίας. Με λίγα λόγια, οι τύχες μας, εξαρτώνται καθαρά και μόνο από τα κέφια των αφεντικών μας.

Όσες και όσοι ασχολούμαστε ενεργά με το ΣΒΕΨΥΚΟΙ, καλούμε τις εργαζόμενες στον χώρο της ψυχικής υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας να συμμετέχουν στη συγκέντρωση της 23ης Ιούνη με κεντρική αιχμή την αναγνώριση του πραγματικού καθεστώτος εργασίας, την κατάργηση των μαζικών απολύσεων και της εντατικοποίησης, την καθιέρωση συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τις αυξήσεις στους μισθούς μας σύμφωνα με τις ανάγκες μας.

Καιρός λοιπόν να οργανώσουμε τα απαραίτητα βήματα για την ταξική οργάνωση και αντεπίθεση, τα απαραίτητα βήματα που θα σπάσουν το φόβο που νοιώθει ο καθένας μας μόνος του, τα απαραίτητα βήματα που θα κάνουμε όλοι και όλες μαζί.

 

– Αυξήσεις σε μισθούς και αμοιβές

– Συλλογικές συμβάσεις εργασίας σύμφωνα με τις ανάγκες μας

– Ενάντια στις απολύσεις

– Ενάντια στην ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων

– Μείωση του χρόνου εργασίας

– Σταθερή εργασία – Όχι στην ελαστικοποίηση – Όχι στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου

ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΠΩΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΕΙ ΜΑΧΗΤΙΚΑ & ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ

 

  Σωματείο βάσης εργαζομένων    στον χώρο της ψυχικής υγείας & κοινωνικής πρόνοιας

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.