Απεργιακή συγκέντρωση για το έγκλημα των Τεμπών

ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΠΑΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

 ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ/ΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΤΕΙ, ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΤΙΜΩΡΗΤΟ

Η 8η Μάρτη είναι άρρηκτα συνυφασμένη με το εργατικό κίνημα και τους αγώνες των εργατριών για τη διεκδίκηση των εργασιακών δικαιωμάτων τους, την ισοτιμία και τις αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Το πρόταγμα της εποχής μας σε παγκόσμιο επίπεδο αφορά τη διεκδίκηση και τον αγώνα σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας μας, με τις φυσικές καταστροφές και τα κρατικά εγκλήματα (σεισμός σε Τουρκία, Τέμπη στην Ελλάδα) να μας κάνουν να αναρωτιόμαστε ακόμη και για το δικαίωμα στην ίδια τη ζωή και όχι μόνο για τους όρους αυτής. Ο κρατικός μηχανισμός, τα μέσα καταστολής του, τα ΜΜΕ και το κεφάλαιο καθημερινά ξεπουλούν τις τέχνες, την υγεία, την παιδεία, τελικά την ίδια την αξιοπρέπεια και τη ζωή μας.

Τον τελευταίο χρόνο, οι αυξήσεις τιμών σε ενέργεια, είδη πρώτης ανάγκης και καύσιμα, σε συνδυασμό με τα ήδη υψηλά ενοίκια και τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας, έχουν οδηγήσει σε ένα μεγαλύτερο κύμα φτωχοποίησης και σε ασφυκτικές συνθήκες διαβίωσης για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες μετά από μία πολύχρονη κρίση και μία πανδημία που ακόμη οι συνέπειες της είναι εμφανείς, με το δημόσιο σύστημα υγείας υπό κατάρρευση και τον αποκλεισμό όλο και μεγαλύτερου κομματιού της κοινωνίας μας από αυτό.

Η κρίση αυτή που έχει ξεσπάσει τον τελευταίο χρόνο παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση ως αποτέλεσμα του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, αλλά στην ουσία προετοίμασε το έδαφος για την περαιτέρω κερδοφορία του κεφαλαίου, εξαθλιώνοντας μας όλο και περισσότερο σε συνέχεια πολιτικών χρόνων προς εξυπηρέτηση του κεφαλαίου.

Αυτά σε  συνδυασμό με τη ραγδαία επιδείνωση των όρων εργασίας, την οποία επικύρωσε το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, ένα νομοσχέδιο το οποίο είχε ως μοναδικό στόχο την αύξηση της κερδοφορίας των αφεντικών, την καταπάτηση των εργατικών κεκτημένων και τη νομιμοποίηση των εργοδοτικών αυθαιρεσιών, έχουν φέρει αντιμέτωπα τα εργαζόμενα άτομα με μετατροπές των συμβάσεων σε part-time, σε καθυστερήσεις στις πληρωμές, σε απλήρωτες υπερωρίες, με εκφοβισμούς και απολύσεις.

Σε μια χώρα που τα περιστατικά έμφυλης βίας είναι σχεδόν καθημερινά, με καταγγελίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και πολλές να αφορούν τους εργασιακούς χώρους, όπως ζήσαμε πρόσφατα με το κίνημα «me too», γίνεται κατανοητό ότι οι σχέσεις εξουσίας στους χώρους εργασίας δημιουργούν επισφάλεια σε όλα τα επίπεδα.

Την ώρα που μετράμε ακόμη τα θύματα της κρατικής δολοφονίας  στα Τέμπη που οι προθέσεις του κρατικού μηχανισμού και του κεφαλαίου είναι ξεκάθαρες ως προς το πόσο αναλώσιμες είναι οι ζωές μας, με την αδιαφορία για ασφάλεια στον βωμό του κέρδους, η κυβέρνηση φέρνει δύο ακόμη νομοσχέδια που αφορούν ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων αγαθών, ένα για το νερό και ένα άλλο για την Ογκολογική Μονάδα Παίδων.

Η επίθεσή τους όμως δεν θα μείνει χωρίς απάντηση από εμάς. Ξέρουμε, ότι μπορούμε να βασιστούμε μόνο στις δικές μας δυνάμεις, στη δικιά μας οργάνωση, κόντρα τόσο στα αφεντικά, όσο και στα τσιράκια τους. Θα συνεχίσουμε να οργανωνόμαστε στους χώρους δουλειάς μας σε ακηδεμόνευτα και μαχητικά σωματεία, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ελεύθερη πρόσβαση στην υγεία για όλους/ες, σταθερό ωράριο εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και συλλογικές συμβάσεις εργασίας, την καταπολέμηση των διακρίσεων βάσει φύλου και σε βάρος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Στηρίζουμε τον αγώνα του Σωματείου Εργαζομένων της ΒΙΟ.ΜΕ., τα Σωματεία του Πολιτισμού και των Εκπαιδευτικών.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΕΣ/ΟΥΣ ΤΟΥΣ/ΤΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ/ΙΣΣΕΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 ΣΤΙΣ 10:30 ΣΤΗΝ ΚΑΜΑΡΑ.

Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στον Χώρο της Ψυχικής Υγείας & Κοινωνικής Πρόνοιας (ΣΒΕΨΥΚΟΙ)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.