ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤ(ΡΙ)ΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι τα τελευταία χρόνια, το κράτος, με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα, αποσύρεται από τις (όποιες) λειτουργίες κοινωνικής πρόνοιας, κοινωνικών παροχών κλπ είχε στο παρελθόν και πλέον περιορίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην υπηρεσία του κεφαλαίου. Το μόνο που μπορεί να «παρέχει» πλέον ο κρατικός μηχανισμός στην κοινωνική βάση που πλήττεται καθημερινά με όλο και μεγαλύτερη ένταση από τις πολιτικές που υποτιμούν το επίπεδο διαβίωσης και εργασίας της (ακρίβεια σε βασικά αγαθά, εργασιακός μεσαίωνας, ανεργία, υψηλά ενοίκια, ιδιωτικοποιήσεις κ.α.) είναι έλεγχος και καταστολή (το γνωστό διαφημιστικό/προεκλογικό σλόγκαν του «Νόμος και Τάξη»). Αυτό είναι και το απαραίτητο συμπλήρωμα της κυριαρχίας του νεοφιλελεύθερου μοντέλου, που μετατρέπει κάθε μέρος της ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας σε εμπόρευμα, που μετατρέπει, εν τέλει, την ανθρώπινη κοινωνία σε μια ζούγκλα «αγοράς», στην οποία επιβιώνει μόνο ο ισχυρότερος.

Αυτήν την περίοδο, είναι η σειρά της Δημόσιας Παιδείας να δεχτεί το επόμενο χτύπημα. Η συνταγή είναι γνωστή και την είδαμε να επαναλαμβάνεται ουκ ολίγες φορές τα τελευταία χρόνια, με χαρακτηριστικότερο –και οδυνηρότερο– παράδειγμα αυτό του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Σταθερή, μεθοδική και πολύχρονη κρατική υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση και απαξίωση, υπονομεύουν όλο και περισσότερο τις εναπομείνασες δημόσιες λειτουργίες, ώστε να δοθεί ο χώρος να αναπτυχθούν παράλληλα «ιδιωτικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες» χαμηλής ποιότητας με στόχευση πάρα μόνον την κερδοφορία.

Θα ήταν αφελές να υποστηρίξουμε ότι δεν υπάρχουν ήδη ταξικοί φραγμοί στην Δημόσια Παιδεία – όπως δυστυχώς και σε κάθε τι «Δημόσιο», άλλωστε. Όχι μόνο υπάρχουν, αλλά και πληθαίνουν τις τελευταίες δεκαετίες, σε όλη την κλίμακα της εκπαιδευτικής διαδικασίας (φροντιστήρια, ιδιαίτερα, πτυχία ξένων γλωσσών και υπολογιστών, δουλειά παράλληλα με τις σπουδές, μεταπτυχιακά επί πληρωμή/απλήρωτα διδακτορικά κλπ). Σε αυτά ήρθε να προστεθεί ο νόμος 4777 (Κ-Χ) ο οποίος θεσμοθέτησε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, τις διαγραφές φοιτητών και τα πειθαρχικά, δυσχεραίνοντας την πρόσβαση και την φοίτηση στα πανεπιστήμια σε σημαντική μερίδα της κοινωνικής βάσης και ανοίγοντας τον δρόμο σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση λοιπόν, «ωριμάσαν οι συνθήκες» ώστε αυτοί οι ταξικοί φραγμοί στην ανώτατη εκπαίδευση, να ενταθούν ακόμα περισσότερο, λαμβάνοντας πλέον και τυπική/ θεσμική μορφή. Έτσι, επαναφέρει το ζήτημα της δυνατότητας ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων καταθέτοντας προς ψήφιση ένα σχετικό νομοσχέδιο στις 8 Μαρτίου, σχεδόν μιάμιση δεκαετία μετά το μπλοκάρισμα της κατάργησης του άρθρου 16 του συντάγματος από το μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα του ’06 -’07.

Ευτυχώς για όλους/όλες μας, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες σήκωσαν το γάντι που τους πέταξε η κυβέρνηση, και τους τελευταίους μήνες έχει ξεσπάσει ένα δυναμικό και μαζικό φοιτητικό κίνημα που με καταλήψεις, ομιλίες/εκδηλώσεις, διαδηλώσεις και συγκρούσεις κ.α., επιχειρεί να μπλοκάρει τα σχέδια της κυβέρνησης και του ιδιωτικού κεφαλαίου που αυτή υπερασπίζεται, προασπιζόμενο τα δημόσια και δωρεάν χαρακτηριστικά που έχουν διατηρηθεί με αγώνες ακόμα εντός του πανεπιστημίου, κόντρα στην τρομοκρατία και την καταστολή, κόντρα στην απροσχημάτιστη προπαγάνδα των ΜΜΕ και τις θρασύδειλες επιθέσεις της ΕΛ.ΑΣ.

Η λύση στις αδυναμίες της τριτοβάθμιας παιδείας και της παιδείας γενικότερα δεν είναι ούτε οι ιδιωτικοποιήσεις, ούτε η καταπάτηση της ελεύθερης έκφρασης και η φίμωση της κριτικής και κοινωνικοπολιτικής σκέψης των φοιτητών/τριών αλλά η ενίσχυση της με αύξηση της χρηματοδότησης, του προσωπικού, της έρευνας προς όφελος της κοινωνίας και η προστασία του ασύλου. Τα πανεπιστήμια πρέπει και θα συνεχίσουν να είναι χώρος ανάπτυξης ιδεών και γνώσης όσο και αν στόχος των κυβερνήσεων είναι η καταστολή και η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Ο αγώνας των φοιτητών και των φοιτητριών ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, είναι αγώνας που επιχειρεί να μπλοκάρει την περεταίρω ταξική μας υποτίμηση, είναι αγώνας που αφορά όλη την κοινωνική βάση, και γι’ αυτό, ως εργαζόμενες/οι, δεν οφείλουμε τίποτα λιγότερο από το να τον ενισχύσουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

ΟΧΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΚΙ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ
ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ

ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΣΠΑΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕ ΟΠΛΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

* Στηρίζουμε τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων στην πανεκπαιδευτική πορεία την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου: Παρασκευή 8/3, 12:00 Καμάρα

 

Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στον Χώρο της Ψυχικής Υγείας & Κοινωνικής Πρόνοιας (ΣΒΕΨΥΚΟΙ)

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6976044591

E-mail επικοινωνίας: psyxoswmateio@riseup.net

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.