ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ 17ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στον Χώρο της Ψυχικής Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας συμμετέχει στην Γενική Απεργία της 17ης Απριλίου 2024 και καλεί όλους και όλες τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες του κλάδου μας να απεργήσουν.

Όπως φαίνεται η  ΓΣΕΕ τελικά «θυμήθηκε» να καλέσει σε απεργία, ενάμιση σχεδόν μήνα μετά τη μαζική απεργία στις 28/2 την οποία απ’ ό,τι φαίνεται… δεν αντιλήφθηκε εγκαίρως. Δεν μας εξέπληξε όμως αυτό, καθώς ούτε πριν από έναν χρόνο δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, όταν ακόμη μετρούσαμε τα θύματα της κρατικής δολοφονίας στα Τέμπη, επιλέγοντας να προκηρύξει απεργία μία εβδομάδα μετά των –ιστορικών διαστάσεων– απεργιακών κινητοποιήσεων και συλλαλητηρίων της 8ης Μάρτη, με προφανή στόχευση την διάσπαση και αποσυσπείρωση. Ο ρόλος της ΓΣΕΕ είναι εξόφθαλμος και πλέον γνωστός: στην καλύτερη περίπτωση διακοσμητικός, στη χειρότερη –και όλο και συχνότερος τελευταία– ανασταλτικός και υπονομευτικός για τους αγώνες του εργατικού κινήματος.

Όλα αυτά όμως, επ’ ουδενί δεν αρκούν για να μας κάνουν να αδιαφορήσουμε μπροστά σε μια γενική απεργία που προκηρύχτηκε με αφορμή την ακρίβεια και την γενικότερη αύξηση του κόστους ζωής, καθώς και την όλο και πιο ραγδαία υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου τεράστιας μερίδας της κοινωνικής βάσης.

Τα τελευταία χρόνια τα αντεργατικά νομοσχέδια που έχουν περάσει, οι αυξήσεις τιμών σε ενέργεια, είδη πρώτης ανάγκης και καύσιμα, σε συνδυασμό με τα ήδη υψηλά ενοίκια και τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας, έχουν έρθει να εξαθλιώσουν περαιτέρω τα ήδη επιβαρυμένα κοινωνικά στρώματα από τις συνεχείς επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας και έχουν οδηγήσει σε νέο μεγάλο κύμα φτωχοποίησης και σε ασφυκτικές συνθήκες διαβίωσης για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους άνεργους και τις άνεργες.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι αντί να αμείβονται για την εργασία τους, πρέπει να εργάζονται νυχθημερόν σε επισφαλείς συνθήκες εργασίας για να καλύπτουν, ή και όχι, μόνο τα βασικά. Τα εργατικά ατυχήματα αυξάνονται, οι μισθοί μειώνονται και οι απλήρωτες υπερωρίες παραμένουν. Συμβάσεις μετατρέπονται σε μερικής απασχόλησης, εκφοβισμοί και απολύσεις συνεχίζονται και οι συνθήκες διαβίωσής μας υποβαθμίζονται όσο η φορολογία διαρκώς ανεβαίνει και οι εξώσεις από σπίτια, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και τα ενοίκια κατοικιών αυξάνονται.

Ταυτόχρονα παιδεία και υγεία ξεπουλιούνται, με νομοσχέδια που προβλέπουν ιδιωτικοποιήσεις, τη διάλυση της δημόσιας υγείας αλλά και της δημόσιας ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, καθιερώνοντας τη διαχείριση της ανθρώπινης ζωής με όρους κόστους – οφέλους. Απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία σε δημόσιες δομές υγείας επιβεβαιώνουν την εμπορευματοποίηση της υγείας και την κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα της, με το κεφάλαιο να κερδοφορεί περισσότερο ενώ οι κοινωνικές ανισότητες παρά μόνο οξύνονται. Είναι προφανές λοιπόν ότι κυβέρνηση και κεφάλαιο καταπατούν αδιάκοπα και καθημερινά τα εργασιακά μας δικαιώματα αδιαφορώντας για την ίδια μας τη ζωή.

Όμως μπροστά σε αυτή τη συνθήκη, εμείς δεν σκοπεύουμε να μείνουμε θεατές. Ξέρουμε, ότι μπορούμε να βασιστούμε μόνο στις δικές μας δυνάμεις, στη δική μας οργάνωση. Θα συνεχίσουμε να οργανωνόμαστε στους χώρους δουλειάς μας, σε ακηδεμόνευτα και μαχητικά σωματεία, να απεργούμε και να διεκδικούμε αξιοπρεπείς για τη ζωή μας συνθήκες σε όλα τα πεδία. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και στην υποβάθμιση των δημόσιων παροχών, για ελεύθερη πρόσβαση στην υγεία για όλους/ες, σταθερό ωράριο εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καταπολέμηση των διακρίσεων βάσει φύλου και σε βάρος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΕΣ/ΟΥΣ ΤΟΥΣ/ΤΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ/ΙΣΣΕΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024 στην Καμάρα στις 10:30

ΜΕ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΒΑΣΗΣ & ΑΓΩΝΕΣ ΕΡΓΑΤ(ΡΙ)ΩΝ

ΓΚΡΕΜΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

 

Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στον Χώρο της Ψυχικής Υγείας & Κοινωνικής Πρόνοιας (ΣΒΕΨΥΚΟΙ)

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6976044591

 E-mail επικοινωνίας: psyxoswmateio@riseup.net

*Η επόμενη συνέλευση του σωματείου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21/04/2024, στις 16:00 στα γραφεία των σωματείων βάσης Στρ. Μακρυγιάννη 7, Θεσσαλονίκη.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.