Κάλεσμα σε απεργιακή κινητοποίηση στις 2/10 ( 11.00 , Καμάρα)

ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΑΠΑΝΤΑΜΕ  ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑ!

Την στιγμή που η εργατική τάξη  πλήττεται από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, με την ανεργία και την οικονομική ανέχεια να γίνεται κομμάτι της καθημερινότητάς μας, οι ντόπιοι και Ευρωπαίοι καπιταλιστές προγραμματίζουν την επιβολή κι άλλων μέτρων που θα κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την επιβίωσή μας. Το σκηνικό γνωστό σε όλους…1ο μνημόνιο, 2ο μνημόνιο, 3ο μνημόνιο, 4ο μνημόνιο, νέος ασφαλιστικός νόμος, νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και τώρα ο νέος συνδικαλιστικός νόμος…

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  αναφερόταν στον τρόπο λήψης της απόφασης για απεργία όπου θα χρειάζεται  το 50+1% των μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων (ως τώρα ίσχυε το 50+1% των παρόντων μελών) , την νομιμοποίηση – επαναφορά του λοκ αουτ, την αύξηση του χρόνου που πρέπει να ενημερώνεται ο εργοδότης για την απεργία σε 48ώρες (ως τώρα ίσχυε η προειδοποίηση μέσα σε 24ώρες). Τώρα ήρθε η ώρα χωρίς περιστροφές και προσχήματα να στοχεύσουν στην αποδυνάμωση όλων αυτών που έχουν το θάρρος και βγαίνουν στο δρόμο, όλων αυτών που απεργούν ή διεκδικούν από τα αφεντικά τα αυτονόητα. Να ψηφίσουν νόμους για να νομιμοποιήσουν τις αυθαιρεσίες των αφεντικών, δίνοντάς τους μάλιστα το δικαίωμα να στραφούν εναντίον μας αν απεργήσουμε.

Το νέο συνδικαλιστικό νομοσχέδιο που σκοπεύει να περάσει η κυβέρνηση εξαπολύει άμεση επίθεση στα εργατικά σωματεία και στους συλλογικούς αγώνες για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας στους χώρους δουλειάς, ενώ νομιμοποιεί και  επεκτείνει την κρατική και την εργοδοτική παρέμβαση μέσα στα συνδικάτα.. Συγκεκριμένα τα μέτρα που σκοπεύουν να περάσουν:

 

  • Συνδικαλιστικός νόμος

Δημιουργείται το γενικό μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.), στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων  στο οποίο αναφέρονται  το καταστατικό της συνδικαλιστικής οργάνωσης και οι τυχόν τροποποιήσεις αυτού,  ο αριθμός των μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης που έλαβαν μέρος στις εκλογές για ανάδειξη διοίκησης, η σύνθεση των οργάνων διοίκησης αυτής, η έδρα της συνδικαλιστικής οργάνωσης και στοιχεία επικοινωνίας και οι οικονομικές της καταστάσεις.

 

  • Ηλεκτρονικό φακέλωμα

Επιπλέον θα δίνεται η δυνατότητα η λήψη αποφάσεων για τις γενικές συνελεύσεις και για την κήρυξη απεργίας να γίνεται με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Το γεγονός αυτό δίνει τη δυνατότητα στα αφεντικά να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή ποιος/ποια  εργαζόμενος και εργαζόμενη συνδικαλίζεται, αλλά και να χειραγωγήσουν ή να “υποκλέψουν” τις κινήσεις των εργαζομένων τους.

 

  • Συλλογικές συμβάσεις εργασίας

“Καταργείται επί της ουσίας την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να μην εφαρμόζουν τις κλαδικές συμβάσεις και να μειώνουν μισθούς και δικαιώματα, επικαλούμενες οικονομικές δυσλειτουργίες. Ταυτόχρονα δημιουργεί αντικίνητρο στους εργοδότες να υπογράφουν κλαδική συλλογική σύμβαση, όταν οι ανταγωνιστές τους θα μπορούν να πληρώνουν τους εργαζόμενούς τους με χαμηλότερους μισθούς.”

Με τα μέτρα αυτά επιδιώκουν την περαιτέρω εξατομίκευση των εργαζομένων, ο οποίος θα μπορεί να αποφασίζει πέρα από τις συλλογικές διαδικασίες. Τα σωματεία και τα δικαιώματα που παρέχονται στα μέλη τους αποτελούν κεκτημένα του εργατικού κινήματος και δεν μπορούν με έναν νόμο να εξαφανιστούν. Ο νόμος αυτός χτυπάει όλους όσους / όλες όσες επιλέγουν να λύσουν συλλογικά τα εργασιακά τους προβλήματα. Όσους/όσες δεν αντέχουν την εργασιακή τρομοκρατία και σκέφτονται να οργανωθούν απέναντι στα αφεντικά, όσους/ες σκέφτονται να απεργήσουν ή να ζητήσουν δεδουλευμένα και υπερωρίες μέσα από τα σωματεία τους.

Σκοπός εργοδοτών και κυβέρνησης είναι να καταργήσουν τις συλλογικές διαδικασίες όπως είναι  οι γενικές συνελεύσεις. Να μην γίνεται συζήτηση και να μην παίρνονται αγωνιστικές αποφάσεις. Εμείς παλεύουμε για την ύπαρξη σωματείων που επιτρέπουν την συμμετοχή και την λήψη απόφασης από όλους/όλες. Το δικαίωμα στην απεργία και η απόφαση για υλοποίηση της αφορά τον κάθε εργαζόμενο/η και αποτελεί το μόνο μέσο πίεσης απέναντι στα αφεντικά μας γι’ αυτό και οφείλει να λαμβάνεται συλλογικά, μέσα από τις γενικές συνελεύσεις των σωματείων.

Η μη εφαρμογή ενός τέτοιου νόμου αποτελεί διακύβευμα για την ίδια την ύπαρξή μας, εφόσον ακυρώνει βασικά εργατικά δικαιώματα όπως της απεργίας και της νόμιμης υπόστασης των συλλογικών οργάνων των εργατών. Κάτι τέτοιο όμως δεν πρόκειται να μας εμποδίσει να συνεχίσουμε τους αγώνες μας, γιατί η συνέλευσή μας αποτελεί το μόνο όργανο λήψης αποφάσεων και μόνο μέσα από αυτήν ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ θα ορίζουμε το πως θα οργανωνόμαστε και πως θα παλεύουμε για τα εργασιακά μας συμφέροντα! Λειτουργώντας ισότιμα, χωρίς ιεραρχία, χωρίς από τα πάνω πατρονάρισμα, με μόνο ζητούμενο την υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων, θα συνεχίσουμε να αποφασίζουμε συλλογικά τις κινήσεις μας για να πάρουμε πίσω όσα μας κλέβουν τα αφεντικά.

 

Ενάντια στην ποινικοποίηση των σωματείων και των αγώνων μας

Ενάντια στο ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικαλιστών

Να οργανωθούμε στους χώρους της δουλειάς μας

Στο νέο νόμο απαντάμε με απεργία οργανωμένη από τα κάτω

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους/όλες τις εργαζόμενες να συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις , τη   Τετάρτη 2/10 στις 11.00 στη Καμάρα. 

Σωματείο Βάσης στον χώρο της Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας

https://svepsykoi.espivblogs.net

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.