ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ

Την στιγμή που η πανδημία του covid-19 πλήττει και την χώρα μας, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, την ώρα που γίνονται κυριολεκτικά χίλια κομμάτια, καταγγέλουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, σε υγιεινομικό υλικο, σε κλίνες στις ΜΕΘ, σε φάρμακα ενώ καταγγέλουν υπερωρίες-εφημερίες. Την ίδια ώρα ζητούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις, σπαταλούν όλο και λιγότερα λεφτά για την υγεία όπως και για μια σειρά άλλα κοινωνικά αγαθά προτιμώντας να ξοδεύουν όπλα για προσλήψεις αστυνομικών και στρατιωτικών και αγορές όπλων. Γεγονός είναι ότι και φέτος η ελληνική κυβέρνηση για άλλη μια φορά πάγωσε προσλήψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, δεν αύξησε το ποσοστό του προυπολόγισμου στα νοσοκομεία και μείωσε την χρηματοδότηση για τις δημόσιες μονάδες Υγείας κατά 41 εκατ. Ευρώ. Γεγονός επίσης είναι το ότι μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών ενώ αυξήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων για υγειονομική περίθαλψη κατά 89 εκατ. ευρώ, ενώ τέλος αξίζει να αναφέρουμε πως από τους πρώτους μήνες του 2020 έχουμε μία σειρά από εισβολές της “ιδιωτικής πρωτοβουλίας” μέσα στα δημόσια νοσοκομεία και μία σταθερή υποτίμηση του δημόσιου συστήματος υγείας.

 Θα φάνταζε αστείο, αν δεν ήταν επικίνδυνο το ότι τώρα στη περίπτωση της πανδημίας του covid-19 η κυβέρνηση θυμήθηκε το δημόσιο σύστημα υγείας και προκυρήσσει 2.000 θέσεις εργασίας για νοσηλευτικό προσωπικό. Και πάνω σε αυτή την αντίφαση, αλλά και στα καθολικά βιωμένα αδιέξοδα της ιδιωτικοποίησης της υγείας, είναι ίσως ένας πρώτος άμεσος και χωρίς συνθηκολογήσεις αγώνας που πρέπει να δώσουμε μόλις τελειώσει η ιδιαίτερη κατάσταση που ζούμε τώρα: ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ, ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ για όλους τους ανθρώπους.

Ως εργαζόμενοι/-ες στο χώρο της ψυχικής υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας οφείλουμε να σκεφτούμε τόσο για την προσωπική μας υγεία όσο και για των ανθρώπων που εξυπηρετούμε. Για το λόγο αυτό με “διπλή” ευθύνη να βαραίνει τις πλάτες μας πρέπει όλοι/όλες μας να γνωρίζουμε και να απαιτούμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και προσωπικής υγιεινής, αλλά και τα εργασιακά μας δικαιώματα σε αυτές τις περιπτώσεις. Η δική μας επαγρύπνηση στους χώρους δουλειάς μας δεν σημαίνει όμως πως σε κοινωνικά και συλλογικα ζητήματα υπάρχει μόνο ατομική ευθύνη και επιλογή. Δεν χρειάζεται να διασαφηνίσουμε ότι δεν είναι αρκετό να τηρήσουμε τα μέτρα αυτοπροστασίας που προτείνει ο ΕΟΔΥ, αν τα αφεντικά μας δεν μας παρέχουν ασφαλές και κατάλληλο εργασιακό περιβάλλον. Ότι κι αν λένε, ακόμα μια φορά, για μια κρίση που πρέπει να την περάσουμε ενωμένοι, βλέπουμε ήδη από τις πρώτες μέρες το τι επικρατεί σε μία σειρά κλάδων, με την εκμετάλλευση να γίνεται πιο ξεδιάντροπη και πιο εντατική. Ξεκαθαρίζουμε οπότε:

 

Οι εργοδότες είναι υπεύθυνοι για τη διασφάλιση των κανόνων υγιεινής για τον λόγο αυτό απαιτούμε:

  • Να λειτουργήσουν όλες οι δομές με προσωπικό ασφαλείας.
  • Να μεριμνήσουν οι εργοδότες για την μεταφορά των εργαζομένων από και προς τις δομές χωρίς την χρήση ΜΜΜ.
  • Να μεριμνήσουν όλοι οι εργοδότες για την χορήγηση των απαραίτητων υλικών αυτοπροστασίας, όπως μάσκες, αντισηπτικά, γάντια. Να μεριμνήσουν για να μην υπάρχει συνωστισμός σε όλες τις δομές και να γίνεται τακτικά απολύμανση χώρων.
  • Να χορηγηθεί ειδική άδεια σε έγκυες και σε εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, που έχουν κάποια αναπηρία ή χρόνια πάθηση. Παρόμοια άδεια ειδικού σκοπού πρέπει να δικαιούνται και οι εργαζόμενοι που έχουν στη φροντίδα τους άτομο με αναπηρία (νόμιμος κηδεμόνας ή σύζυγος). Αντιγράφοντας την επιστολή της ΕΣΕΑμεΑ απαιτούμε κι εμείς την “απομάκρυνσή τους από τις θέσεις εργασίας τους, ή ακόμα και αποχή από την εργασία και παραμονή κατ΄ οίκον, χωρίς να χρεώνονται άδεια και χωρίς μείωση των αποδοχών τους, ανεξαρτήτως πιστοποίησης, εφόσον έχουν ιατρικό φάκελο που το αποδεικνύει.
  • Να χορηγηθεί άδεια ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους γονείς, των οποίων τα παιδιά είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης και σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής, ανεξαρτήτως του ορίου ηλικίας τους ή είναι άτομα με αναπηρία και είναι ωφελούμενα σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους.
  • Οι άδειες αυτές να μην έχουν καμία σχέση με τις άδειες που δικαιούται ο καθένας μας κατα τη διάρκεια του χρόνου.
  • Σε περίπτωση κρούσματος του ιού να εφαρμόζεται η απομάκρυνση των εργαζομένων από τους χώρους εργασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
  • Να διασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες υγιεινής για τους ωφελούμενους και όλους τους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας και κοινωνικη πρόνοιας.
  • Να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των εργαζομένων ανάλογα με αυτά που πάρθηκαν για τις επιχειρήσεις, από τη μεριά μας στεκόμαστε με ψυχραιμία και απλώνουμε το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης αλλά και την αλληλεγγύη για τους πιο αδύναμους στη δουλειά & στη γειτονιά που μπορεί να χρειάζονται τη βοήθεια μας.
  • Να κλείσουν ΑΜΕΣΑ όλα τα σημεία όπου μένουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Να μεταφερθούν οι μετανάστες από τα κέντρα κράτησης και τα camps σε διαμερίσματα, να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για αποσυμφόρηση των φυλακών και απελευθέρωση κρατουμένων, αλλά και μέτρα για αποσυμφόρηση ψυχιατρείων και τη μεταφορά των πασχόντων σε ολιγομελείς δομές.
  • Να μην επιτραπεί καμία απόλυση και καμία ευελιξία στα ωράρια ανάλογα με τις επιδιώξεις των αφεντικών, να μη δεχτούμε καμία μείωση ή άρνηση καταβολής του μισθού.
  • Να καλέσει το Υπουργείο Εργασίας τους εργοδότες να καταβάλουν κανονικά την μισθοδοσία των υπαλλήλων. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης τους να επιλαμβάνεται το ΣΕΠΕ με αποφασιστική αρμοδιότητα. Όχι στο επίδομα ελεημοσύνης των 718 ευρώ (μεικτά) για 1,5 μήνα που αποφάσισε η κυβέρνηση για όσους δεν μπορούν να προσέλθουν στην εργασία τους λόγω των συνθηκών.
  • Σε περίπτωση κλεισίματος της επιχείρησης λόγω του ιού οι εργαζόμενοι/ες να αμείβονται κανονικά. Σε περίπτωση που μια επιχείρηση πτωχεύσει λόγω της κατάστασης που διαμορφώνεται οι εργαζόμενοι να έχουν τον πρώτο λόγο στα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης. Το κράτος μέσω του ΟΑΕΔ να τους καλύψει μισθολογικά για ένα χρόνο και μετά, αν δεν έχουν βρει δουλειά, να μπούνε στο ταμείο ανεργίας.
  • Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ και για τους μισθωτούς, όχι μόνο για τους εργοδότες-επιχειρήσεις. Κανένας πλειστηριασμός ή κατάσχεση, καμία διακοπή ρεύματος ή νερού σε εργαζόμενους-άνεργους.
  • Αναστολή λειτουργίας δομών και υπηρεσιών που δεν είναι ζωτικής σημασίας, χωρίς επίπτωση στο μισθό των εργαζομένων.

 

Επικοινωνούμε και οργανωνόμαστε με το σωματείο μας για τις δύσκολες μέρες που έρχονται.

 

ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗ ΥΓΕΙΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ

 

 ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ

 

Σωματείο βάσης εργαζομένων στο χώρο της ψυχικής υγείας και κοινωνικής πρόνοιας

https://svepsykoi.espivblogs.net

psyxoswmateio@riseup.net

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.