Στις 26 Νοεμβρίου Απεργούμε

Από την έναρξη της πανδημίας του covid-19 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παίζει με την ασφάλεια και τις ζωές μας. Όλο αυτό το διάστημα οι κυβερνώντες επέλεξαν να μην ενισχύσουν το δημόσιο σύστημα υγείας ούτε και την παιδεία. Οι μαθητές/-τριες συνωστίζονται σε μικρές τάξεις, έγιναν μηδαμινές προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και δεν δημιουργήθηκαν νέες δομές υγείας. Εξίσου τραγική παρέμεινε η κατάσταση στις φυλακές και στα camp όπου ακόμα και εν μέσω πανδημίας κρατούμενοι και μετανάστριες στοιβάζονται υπό άθλιες συνθήκες και με ελλιπή μέτρα υγειονομικής προστασίας, αντί αυτών δόθηκαν υπέρογκα ποσά προς τα ιδιωτικά κανάλια και για προσλήψεις αστυνομικών.
Το μότο της κυβέρνησης είναι η ατομική ευθύνη και η στοχοποίηση κοινωνικών ομάδων ως υπαίτιων για τη διασπορά. Η ευθύνη μετατίθενται εύκολα στα άτομα που πλήττονται από αυτή την κατάσταση.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναδεικνύεται ένας αυταρχισμός που μαζί με την καταστολή και τις απαγορεύσεις συνοδεύεται από την ψήφιση νέων νόμων. Εν μέσω γενικού lockdown η κυβέρνηση θα προβεί στη ψήφιση ενός νέου αντεργατικού νομοσχέδιου. Ας δούμε τα πιο σημαντικά στοιχεία του:
-Κατάργηση 8ωρου
Αναφέρεται ότι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν έως 10 ώρες ημερησίως, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, τους εργαζομένους και τις εργαζόμενες της.
-Απλήρωτες υπερωρίες
Οι επιπλέον ώρες δεν θα αμείβονται αλλά μέσα σε ένα εξάμηνο ο/η εργαζόμενος θα μπορούν να το λάβουν σε άδεια.
-Κατάργηση Κυριακάτικης αργίας
Ο νέος νόμος θα προβλέψει να προστεθούν επιπλέον επιχειρήσεις και εργασίες που θα επιτρέπεται να ανοίγουν τις Κυριακές.
-Συνδικαλιστική Δράση
Θα διευρυνθεί το πεδίο των δικαστηρίων για τον χαρακτηρισμό μιας απεργίας ως παράνομης και καταχρηστικής. Θα προκηρύσσονται απεργίες κατόπιν αυστηρών κριτηρίων
-Επιθεώρηση Εργασίας
Αναφέρεται ότι περιορίζονται οι αρμοδιότητες του οργανισμού. Η επίλυση των διαφορών εργοδοτών-εργαζομένων θα επιλύονται στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Δηλαδή θα γίνουν πιο χρονοβόρες οι νομικές διαδικασίες.
Τι σημαίνουν όλα αυτά τα νέα μέτρα στη πράξη για τους εργαζομένους; Καταργείται στην πράξη η 5νθήμερη εργασία και αυξάνεται ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας. Ο κάθε εργοδότης θα μπορεί να αποφασίζει για το αν και πως θα δοθούν οι υπερωρίες χωρίς να ελέγχεται. Μάλιστα τι θα γίνει αν περάσει το 6μηνο και ο εργαζόμενος δεν έχει λάβει άδεια; Στο νέο νομοσχέδιο δεν γίνεται καμία αναφορά στην αύξηση των μισθών και την εξασφάλιση του 13ου και 14ου μισθού.
Στις ήδη αβέβαιες συνθήκες εργασίας -καθώς συχνά δουλεύουμε με δίμηνες συμβάσεις, με συμβάσεις έργου ή με μπλοκάκι- με τις υπερωρίες (συχνά απλήρωτες), τα σπαστά ωράρια και οι επισφαλείς συνθήκες εργασίας, το νέο νομοσχέδιο έρχεται να στρώσει το δρόμο για την περαιτέρω εκμετάλλευση της εργασίας μας.
Ήρθε η στιγμή οι εργαζόμενοι/-ες να δώσουμε την απάντηση μας. Οι πραγματικές ανάγκες μας και τα δικαιώματα μας δεν μπορούν να χαριστούν. Με αγώνες κατακτήθηκαν και με τους αγώνες μας θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Κανένα αφεντικό και κανένας εργοδότης δεν θα νοιαστούν για τα εργασιακά μας δικαιώματα. Ως εργαζόμενοι οφείλουμε να οργανωθούμε και να απαντήσουμε συλλογικά στη νέα επίθεση.
Το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στο χώρο της Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας καλεί τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να συμμετέχουν στην απεργία που έχει καλεστεί για τις 26 Νοεμβρίου 2020.
Διεκδικούμε:
-Την απόσυρση του νέου αντεργατικού νομοσχεδίου
-Αυξήσεις στους μισθούς και υποχρεωτική καταβολή των δώρων
– Διασφάλιση των θέσεων εργασίας
– Συλλογικές συμβάσεις για όλους/όλες
– Ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. και της δημόσιας παιδείας
– Άμεσες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού
-Επιτάξη ιδιωτικών κλινικών και δημιουργία νέων ΜΕΘ
-Διασφάλιση της πρόσβασης στη δημόσια υγεία για όλους και όλες
                                                                              Σωματείο Βάσης στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.