Να μπλοκάρουμε τον νέο εργασιακό μεσαίωνα_ Απεργία, 16/6

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, σε συνθήκες πανδημίας, δεν είχαμε να ανησυχούμε μόνο για το διαλυμένο σύστημα υγείας ή για τις σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα προσωπικής προστασίας στους χώρους εργασίας μας, αλλά και για τις νέες σχέσεις εργασίας που συνεπάγονταν τα «προσωρινά μέτρα» που – όπως ήταν φανερό – θα ερχόντουσαν για να μείνουν! Οι «ρυθμίσεις» που εν μέσω καραντίνας περνούσαν σωρηδόν και με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος (Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου) στην πραγματικότητα το μόνο που ρύθμιζαν ήταν την όλο και πιο άγρια εκμετάλλευση και υποτίμηση των εργαζομένων, απορυθμίζοντας παράλληλα τα εργατικά κεκτημένα και δικαιώματα. Εκτίναξη των απολύσεων και της ανεργίας, εντατικοποίηση και ελαστικοποίηση της εργασίας, μείωση ωραρίου και μισθών, καθυστερήσεις καταβολής μισθών, αναγκαστικές άδειες, και η τηλεργασία να καθιερώνεται ως μόνιμο γεγονός (καταργώντας τα όρια μεταξύ ελεύθερου και εργάσιμου χρόνου και παγιώνοντας τα σπαστά ωράρια).

Σε συνθήκες υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση, ενώ αδιαφόρησε προκλητικά για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και παιδείας, εξίσου προκλητικά, έφερε προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο που μοναδικό στόχο έχει να αυξήσει το κέρδος των αφεντικών και να τσακίσει τα όποια εργατικά δικαιώματα και κεκτημένα είχαν επιβιώσει από την επέλαση των μνημονίων την προηγούμενη δεκαετία:

  -Κατάργηση 8ωρου και συλλογικών συμβάσεων: Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν έως 10 ώρες ημερησίως, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, τους εργαζομένους και τις εργαζόμενες σε αυτές. Οι συλλογικές συμβάσεις καταργούνται και τα ζητήματα ωραρίου και μισθού μετατρέπονται σε ζήτημα «ατομικής διευθέτησης» μεταξύ εργοδότη και κάθε εργαζόμενου ξεχωριστά.

 

-Απλήρωτες υπερωρίες: Οι επιπλέον ώρες δεν θα αμείβονται ως υπερωρίες, με την ανάλογη προσαύξηση, αλλά μέσα σε ένα εξάμηνο οι εργαζόμενοι θα μπορούν να λάβουν τις έξτρα ώρες σε άδεια. Την ίδια στιγμή το όριο των υπερωριών αυξάνεται σε 150 το εξάμηνο.

 

-Κατάργηση Κυριακάτικης αργίας: Θα προστεθούν επιπλέον επιχειρήσεις και κλάδοι που θα επιτρέπεται να ανοίγουν τις Κυριακές, διευρύνοντας και καθιερώνοντας την Κυριακάτικη εργασία για όλο και πιο πολλούς εργαζόμενους.

 

-Ευθεία επίθεση στην συνδικαλιστική δράση: Αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις την προκήρυξη απεργίας με αποτέλεσμα αυτή να μπορεί εύκολα να θεωρηθεί καταχρηστική από τα αφεντικά. Πατώντας πάνω στις προϋπάρχουσες διατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ για υπερδιπλασιασμό των εργαζομένων που απατούνται για να προκηρυχτεί απεργία, η κυβέρνηση της ΝΔ δρομολογεί το ψηφιακό φακέλωμα και τη ψηφιακή ψηφοφορία. Το γεγονός αυτό δίνει τη δυνατότητα στα αφεντικά να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή ποιος/ποια  εργαζόμενος και εργαζόμενη συνδικαλίζεται, αλλά και να χειραγωγήσουν ή να “υποκλέψουν” τις κινήσεις των εργαζομένων τους. Επίσης ορίζεται πως το 40% των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που η λειτουργία τους θεωρείτε «κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο», σε περίπτωση απεργίας, θα πρέπει να εργάζονται ως «προσωπικό ασφαλείας».

 

Το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη έρχεται να νομιμοποιήσει με κρατική βούλα τις αυθαιρεσίες των εργοδοτών, ενώ παράλληλα επιχειρεί μια ευθεία επίθεση στο δικαίωμα στην απεργία και την ίδια την ύπαρξη των εργατικών σωματεία και των συλλογικών μας οργάνων.

 

Η επίθεση όμως δεν θα μείνει χωρίς απάντηση από εμάς. Μπορεί η ΓΣΕΕ για ακόμα μια φορά να λουφάζει μπροστά στις υποδείξεις κυβέρνησης και κεφαλαίου, όμως οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, έχουμε εδώ και χρόνια καταλάβει τον ρόλο του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού και δεν περιμένουμε πλέον τίποτα από αυτόν. Ξέρουμε, ότι μπορούμε να βασιστούμε μόνο στις δικές μας δυνάμεις, στην δικιά μας οργάνωση, κόντρα τόσο στα αφεντικά, όσο και στα τσιράκια τους, είτα αυτά είναι οι κυβερνήσεις και οι υπουργοί, είτε ο φιλοεργοδοτικός και φιλοκυβερνητικός ‘’συνδικαλισμός’’.

 

Θα συνεχίσουμε να οργανωνόμαστε στους χώρους δουλειάς μας σε ακηδεμόνευτα και μαχητικά σωματεία, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ελεύθερη πρόσβαση στην υγεία για όλους/ες, σταθερό ωράριο εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

 

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΚΤΑΩΡΟ, ΤΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ, ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ & ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ & ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ & ΟΛΟΥΣ, ΝΤΟΠΙΟΥΣ & ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

 

                                                               ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ:

                                                                             Τετάρτη  16/6, 11.00, ΚΑΜΑΡΑ

 

Σωματείο Βάσης Εργαζόμενων στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας (ΣΒΕΨΥΚΟΙ)

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6976044591

E-mail επικοινωνίας: psyxoswmateio@riseup.net

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.