Κάλεσμα σε συνέλευση για τη συνέχιση του ΣΒΕΨΥΚΟΙ, 13/2 στις 17.00

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Όπως ίσως γνωρίζετε το «Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας, Απεξάρτησης, Κοινωνικής Πρόνοιας και Ειδικής Αγωγής» (ΣΒΕΨΥΚΟΙ) δημιουργήθηκε πριν από 6 χρόνια. Σκοπός του σωματείου ήταν η συσπείρωση, η οργάνωση και η άσκηση πίεσης προς την εργοδοτική πλευρά, προς τους κρατικούς και τους διοικητικούς μηχανισμούς και προς άλλους τοπικούς φορείς, προκειμένου να ρυθμιστούν οι όροι και οι συνθήκες εργασίας των εργαζόμενων στους κλάδους τους οποίους καλύπτει.

Το σωματείο όλα αυτά τα χρόνια έχει βρεθεί δίπλα σε συναδέλφους και συναδέλφισσες σε πολλούς εργασιακούς χώρους, ενώ ιδιαίτερα συνεχής και συνεπής ήταν η παρουσία και η στήριξη κυρίως προς τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους σε ΜΚΟ.  Το ΣΒΕΨΥΚΟΙ στήριξε αγώνες εργαζομένων σε δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων όταν διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους και εργαζομένους/εργαζόμενες που είχαν απολυθεί καταχρηστικά.  Παράλληλα έχει  κατατεθεί  προσφυγή μαζί με το ΣΒΕΜΚΟ για το μητρώο μελών ΜΚΟ.  Το σωματείο βρίσκεται στη διάθεση καθενός για επικοινωνία, ενημέρωση και συντονισμό.

Με απογοήτευση και λύπη, όμως, έχουμε διαπιστώσει ότι οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες που ενδιαφέρονται να συνδικαλιστούν –περισσότερο ή λιγότερο- σταθερά είναι ελάχιστοι/ες. Γεγονός που προφανώς μας έχει προβληματίσει, σχετικά με τον βαθμό στον οποίο αυτό μπορεί να είναι συνέπεια δικών μας επιλογών και τακτικών και τον βαθμό στον οποίο μπορεί να είναι αποτέλεσμα άλλων, ανεξάρτητων με εμάς, παραγόντων. Παρά τις πιθανές απαντήσεις που μπορεί κάποιος να δώσει στο προηγούμενο ερώτημα, το μόνο σίγουρο είναι ότι τα τελευταία χρόνια, και παρά την προσπάθειά μας να εντείνουμε –στο μέτρο των δυνάμεών μας– τις παρεμβάσεις και τις κινητοποιήσεις μας, το ενεργό δυναμικό του σωματείου είχε παραμείνει σταθερό και ολιγομελές. Σε αυτή τη συνθήκη, ήρθε να προστεθεί και η δύσκολη για όλους/ες περίοδος του κορωνοϊού, της καραντίνας, των περιορισμών κλπ, που οδήγησε σε σχετική περιστολή της δράσης και αδρανοποίηση των διαδικασιών οικονομικής ενίσχυσης του σωματείου. Ο συνδυασμός της αποχώρησης κάποιων ενεργών μελών (λόγω της αλλαγής της εργασιακής τους συνθήκης) και των σημαντικών οικονομικών απαιτήσεων που προϋποθέτει η διατήρηση της λειτουργίας του σωματείου και των γραφείων του, έχει ως αποτέλεσμα το υπάρχον ενεργό δυναμικό των μελών να μη μπορεί πλέον να υποστηρίξει επαρκώς και αξιοπρεπώς την λειτουργία του σωματείου, όπως αυτή θεωρούμε πως οφείλει να είναι σε ένα Σωματείο Βάσης, δηλαδή δυναμική και ουσιαστική, και όχι απλώς τυπική και γραφειοκρατική.

Με βάση τα παραπάνω λοιπόν, το ΣΒΕΨΥΚΟΙ βρίσκεται στην δυσάρεστη ή/και ευχάριστη θέση να ζητήσει τη στήριξη και τη βοήθεια συναδέλφων/ισσών για να επανακτήσει τη δύναμη του, να αποκτήσει ξανά ζωή και υπόσταση, για να παραταθεί, και κυρίως, να ενταθεί η προσφορά του στο γενικό σύνολο. Για τον σκοπό αυτόν καλούμε μια γενική, ανοιχτή συνέλευση που απευθύνεται προς όλες/όλους τις/τους συναδέλφισσες/ους στα πεδία της ψυχικής υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, με σκοπό την επανεξέταση και τον επαναπροσδιορισμό της δράσης του σωματείου, καθώς και την προσπάθεια αντιμετώπισης και επίλυσης των όποιων ζητημάτων/προβλημάτων έχουν προκύψει μέχρι τώρα.

Στην συνέλευση αυτή, ουσιαστικά θα παρθεί η απόφαση για το μέλλον του σωματείου, εάν δηλαδή αυτό θα καταφέρει να βρει τις δυνάμεις να συνεχίσει την λειτουργία του και να αναβαθμίσει την δράση του ή αν –δυστυχώς– θα οδηγηθεί στην οριστική παύση της λειτουργίας του. Η απόφαση αυτή θα κριθεί από την παρουσία και την στήριξη των συναδέλφων/ισσών που θα ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα, καθώς, όπως αναφέραμε και παραπάνω, η παρούσα ολιγομελής σύνθεση δεν μπορεί να ανταπεξέλθει επαρκώς και αξιοπρεπώς στις ευθύνες που συνεπάγεται η ουσιαστική λειτουργία ενός Σωματείου Βάσης, αλλά ούτε και στο οικονομικό βάρος που πλέον έχει αρχίσει να γίνεται δυσβάσταχτο για τα ενεργά μέλη.

Το κάλεσμα για αυτήν την γενική συνέλευση ουσιαστικά αποτελεί την ύστατη προσπάθειά μας, να φανούμε όσο το δυνατόν συνεπέστερες/οι ως προς την πάγιά μας απόφαση να προτάξουμε την οργάνωση των εργαζομένων σε σχήματα Βάσης. Για μας, Σωματείο Βάσης σημαίνει ότι τον λόγο για τις αποφάσεις θα τον έχει η ίδια η βάση των εργαζομένων και όχι μια γκρούπα επαγγελματιών συνδικαλιστών/γραφειοκρατών που ενδιαφέρεται μόνο για το πώς θα διατηρήσει την ‘’σφραγίδα’’ της και τα όποια προνόμια απορρέουν από αυτήν. Για μας, Σωματείο Βάσης σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες αποδεικνύουν έμπρακτα στους εαυτούς τους και στους συναδέλφους τους, ότι αν θέλουν να υπερασπιστούν αποτελεσματικά τα συμφέροντά τους, πρέπει να οργανωθούν οι ίδιοι/ες, οριζόντια και αγωνιστικά, και όχι να εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε άλλους, «ειδικότερους», «ικανότερους» κλπ.

Ας αναρωτηθούμε όλοι και όλες λοιπόν, αν σε μια συνθήκη στην οποία η απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και η επίθεση στον κόσμο της εργασίας από τους εργοδότες και την κυβέρνηση εντείνεται σταθερά, προτιμούμε να αντιπαλέψουμε την υποτίμηση των ζωών μας ο καθένας/καθεμία μόνος του και μόνη της ή όσο το δυνατόν πιο συλλογικά, πιο αλληλέγγυα και πιο οργανωμένα.

Καλούμε τα μελή και όλες τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους να συμμετέχουν  στη  συνέλευση, τη Κυριακή 13/2/2022 στις 17.00 στα γραφεία του σωματείου, Μακρυγιάννη 7 (περιοχή κέντρου, πίσω από την Αχεροποίητο)*.

 

Συναδελφικά,

ΣΒΕΨΥΚΟΙ

  • Θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας (μάσκα, αποστάσεις κτλ).

 

 

           

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.