Όλοι/ες στη γενική απεργία στις 9 Νοέμβρη

απεργία 9 Νοέμβρη

Το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στον Χώρο της Ψυχικής Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας συμμετέχει στην Γενική Απεργία της 9ης Νοέμβρη 2022 και καλεί όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες του κλάδου μας να απεργήσουν.

Τους τελευταίους μήνες, οι αυξήσεις τιμών σε ενέργεια, είδη πρώτης ανάγκης και καύσιμα, σε συνδυασμό με τα ήδη υψηλά ενοίκια και τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας, συνθέτουν μία δυσβάστακτη συνθήκη επιβίωσης για τον κόσμο της εργασίας. Παράλληλα, η κυβέρνηση διατυμπανίζει πως «ο φετινός χειμώνας θα είναι δύσκολος» και καλεί τον κόσμο να «προσαρμοστεί» σε αυτή τη συνθήκη επισημαίνοντας πως «όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει» (!). Την ίδια ώρα, συζητιούνται διακοπές ρεύματος σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, οι οποίες θα συνοδεύονται από ελέγχους κατανάλωσης.

Όλα τα παραπάνω, έρχονται να συνδυαστούν με την ραγδαία επιδείνωση των όρων εργασίας, την οποία «εξασφάλισε» το νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Θυμίζουμε ότι εν μέσω υγειονομικής κρίσης, και ενώ ο κρατικός μηχανισμός αποδεικνυόταν παντελώς ανίκανος να διαχειριστεί την πανδημία, η κυβέρνηση έφερε προς ψήφιση τον Ιούνιο του 2021 ένα νομοσχέδιο το οποίο είχε ως μοναδικό στόχο την αύξηση της κερδοφορίας των αφεντικών, την καταπάτηση των εργατικών κεκτημένων και την νομιμοποίηση των εργοδοτικών αυθαιρεσιών. Το οκτάωρο, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το δικαίωμα στην απεργία και η λειτουργία των εργατικών σωματείων βρέθηκαν στο στόχαστρο του αντεργατικού αυτού εκτρώματος.

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες του κλάδου μας, έχουν γίνει μάρτυρες αυτής της επίθεσης αφού βιώνουν καθημερινά τη μετατροπή των συμβάσεων σε part-time, τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, τις απλήρωτες υπερωρίες, τους εκφοβισμούς και τις απολύσεις. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι/ες στις ΜΚΟ περνάνε από κόσκινο φρονημάτων, μέσα από τον νόμο που αφορά την εγγραφή των ΜΚΟ στο «Μητρώο μελών μη κυβερνητικών οργανώσεων». Σύμφωνα με αυτόν το νόμο, όποιος/α έχει καταδικαστεί για οποιοδήποτε αδίκημα (μιας και δεν ορίζονται σαφώς συγκεκριμένα αδικήματα), δεν μπορεί να εγγραφεί στο Μητρώο και επομένως να εργαστεί. Εκτός από τον στιγματισμό που προκαλεί αυτός ο νόμος για τους ανθρώπους με «παραβατικό» παρελθόν, εγείρεται ταυτόχρονα και ένα ζήτημα περιορισμού της συνδικαλιστικής δράσης και της κοινωνικοπολιτικής έκφρασης. Και αυτό γιατί, όπως όλοι/όλες πλέον γνωρίζουμε, με βάση την συνήθη κατασταλτική πρακτική του κράτους, δεν είναι καθόλου απίθανο ο οποιοσδήποτε συμμετάσχει έστω και για μία φορά σε κάποια κινητοποίηση ή διεκδίκηση, να συλληφθεί και να καταδικαστεί με συνοπτικές διαδικασίες, και κατ’ επέκταση, να τεθεί και εκτός εργασίας, με τις ίδιες πάλι συνοπτικές διαδικασίες. Άλλωστε, όλο και συχνότερα πλέον γινόμαστε μάρτυρες αυτής της στάσης του κράτους, όπως π.χ. απέναντι στους απεργούς της Μαλαματίνας, τους φοιτητές στο ΑΠΘ, τους υγειονομικούς και, γενικά, σε οποιονδήποτε στέκεται απέναντι στους απάνθρωπους σχεδιασμούς αφεντικών και κράτους.

Για εμάς αυτή η επίθεση δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη. Εμείς, οι εργαζόμενοι/ες που βιώνουμε καθημερινά την υποτίμηση της εργασίας μας, την βία της φτώχειας, την επισφάλεια και την εργοδοτική αυθαιρεσία, οφείλουμε να εντείνουμε τους ταξικούς αγώνες και να απαντήσουμε συλλογικά και μαχητικά. Η 9η Νοέμβρη να μας βρει όλους/ες στον δρόμο, δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα απέναντι στην ακρίβεια και τις αντεργατικές μεθοδεύσεις.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους / όλες τις εργαζόμενες να συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ
9:00  \\  Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της ΜΚΟ Άρσος (Λ. Σοφού με Εγνατία)
 
10:30 \\  Απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στην Καμάρα

Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στον χώρο της Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας

Μετά την πορεία θα ακολουθήσει απεργιακό φαγοπότι στα γραφεία των σωματείων βάσης (Μακρυγιάννη 7 – πίσω από την Αχειροποίητο).

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.