Aλληλεγγύη στους εργαζομένους/ες της ΜΚΟ PRAKSIS.

Η PRAKSI(S) των απολύσεων

Στις 29 Νοεμβρίου η ΜΚΟ PRAKSIS ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας των ξενώνων φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων που μέχρι πρότινος διατηρούσε. Το διοικητικό συμβούλιο της οργάνωσης επικαλούμενο την προβληματική συνεργασία με τους κρατικούς φορείς που προκύπτει από την ασυνέπεια στη ροή των χρηματοδοτήσεων, ανακοίνωσε μέσω mail (!) στο προσωπικό την παύση της λειτουργίας των δομών της από την 1η Ιανουαρίου, αφήνοντας εργαζόμενους/ες και ανήλικους ωφελούμενους στον αέρα!

Να επισημανθεί ότι οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες είναι απλήρωτοι από τον Αύγουστο του 2018. Δηλαδή εδώ και 4 μήνες οι εργαζόμενοι/ες δεν έχουν λάβει τα δεδουλευμένα τους. Συγκεκριμένα, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές, οι περικοπές μισθών, η υποστελέχωση στις δομές φιλοξενίας, οι εκδικητικές απολύσεις είναι για τη ΜΚΟ PRAKSIS καθεστώς. Επιπλέον, οι διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου διάρκειας ενός μήνα σε συνδυασμό με την υπερεργασία, την πολυαπασχόληση, τη μη καταβολή υπερωριών, συνθέτουν το παζλ μιας αφόρητης κατάστασης για τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες στους ξενώνες.

Η διοίκηση της PRAKSIS αναφέρει ότι δεν προβαίνει σε απολύσεις των 176 αυτών εργαζομένων αλλά σε μη ανανέωση των συμβάσεων τους. Και αναρωτιόμαστε με την σειρά μας, αν οι συνάδελφοι που δουλεύουν ένα και δυο χρόνια δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όταν εργάζονται με σταθερό και μόνιμο τρόπο, με συνεχές κυλιόμενο ωράριο βαρδιών, σταθερό μισθό, συνεχή εποπτεία και αξιολόγηση από την εργοδοσία ενώ η ίδια η σχέση εργοδότη-εργαζόμενου ορίζεται αυτοδίκαια ως σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου.

Στις 13 Δεκεμβρίου η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου ανακοίνωσε ότι η PRAKSIS και ο ΔΟΜ κατέληξαν σε συμφωνία η οποία προβλέπει ότι ο τελευταίος θα αναλάβει τελικά την λειτουργία των ξενώνων από την αρχή του νέου έτους. Με λίγα λόγια δηλαδή, οι εργαζόμενοι/ες της PRAKSIS γίνονται μπαλάκι στα χέρια των διοικήσεων των ΜΚΟ που τους μεταχειρίζονται κατά το δοκούν, πασάροντας τους η μία στην άλλη, καταργώντας την ίδια στιγμή στην πράξη κάθε εργατικό τους δικαίωμα (συμβάσεις αορίστου χρόνου που δικαιούνται από την PRAKSIS καθώς και αποζημίωση απόλυσης αλλά και νέες συμβάσεις αορίστου πλέον από τον ΔΟΜ) και όλα αυτά με την εμφανή κάλυψη και τις ευλογίες της κυβέρνησης! Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο ΔΟΜ θα υποβάλει τους εργαζόμενους σε εκ νέου αξιολόγηση πριν τους προσλάβει, ενώ οι εργαζόμενοι/ες δύο εκ των ξενώνων που θα κλείσουν οριστικά, θα χάσουν την δουλειά τους. Περιττό να τονίσουμε πόσο επιβαρυντικό είναι για τους ανήλικους ωφελούμενους των δομών αυτών, συνθήκη της αποσταθεροποίησης και της ανασφάλειας που προκύπτει εξαιτίας αυτής της κατάστασης.

Το ΣΒΕΜΚΟ, όπως αναφέρει και στο σχετικό του κείμενο «προσπαθώντας να ρίξει φως στις μεθοδεύσεις της PRAKSIS κάλεσε σε τριμερή συνάντηση στο υπουργείο εργασίας στις 17/12 με την διοίκηση της ΜΚΟ παράλληλα με στάση εργασίας σε όλες τις ΜΚΟ της Αθήνας. Η διοίκηση της PRAKSIS απέφυγε την συνάντηση αυτή.  Για το λόγο αυτό το σωματείο προχώρησε σε πρόταση διμερούς συνάντησης για τις 18/12 με το υπουργείο με σκοπό να ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς και να τους θέσει προ των ευθυνών τους και σε νέα στάση εργασίας. Στη συνάντηση αυτή ο γενικός γραμματέας του υπουργείου εργασίας Αντρέας Νεφελούδης δήλωσε με ξεκάθαρο και εμφατικό τρόπο την άγνοια του γύρω από τα επείγοντα ζητήματα που του έθεσε το σωματείο και αφορούν την εργασιακή σχέση των εργαζόμενων στην PRAKSIS και τους όρους με τους οποίους γίνεται η επιχειρηματική συναλλαγή μεταξύ των δύο οργανώσεων και δεσμεύτηκε να μας απαντήσει ”αφού διερευνήσει την υπόθεση και συνεκτιμήσει την πολιτική βούληση και την κατάσταση”. Επιπλέον το ΣΒΕΜΚΟ έχει αποστείλει γραπτό αίτημα σε PRAKSIS και ΔΟΜ να αποσαφηνίσουν τους όρους και το καθεστώς της μεταξύ τους συμφωνίας.»

Οι επισφαλείς συνθήκες εργασίας στις ΜΚΟ είναι εδώ και χρόνια γνωστές: συμβάσεις ορισμένου χρόνου (πολλές φορές τριμήνου) ακόμα και μετά από χρόνια εργασίας στην ίδια θέση, απλήρωτες υπερωρίες (ακόμα και τις αργίες ή τα σαββατοκύριακα) που βαφτίζονται εθελοντισμός, απολύσεις που βαφτίζονται «μη ανανέωση της σύμβασης», και φυσικά καθυστερήσεις πολλών μηνών στις καταβολές των μισθών, με τις διοικήσεις να μετακυλούν τις ευθύνες τους στους εκάστοτε χρηματοδότες.

Το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στο χώρο της Ψυχικής Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας στέκεται αλληλέγγυο στους εργαζομένους και στις εργαζόμενες της ΜΚΟ PRAKSIS. Για εμάς, ο μοναδικός δρόμος είναι η διεκδίκηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.