Άμεση ανάκληση των εκδικητικών απολύσεων στην Υπηρεσία Ασύλου

Εδώ και μήνες η κυβέρνηση της ΝΔ ‘παίζει’ με τις ζωές των προσφύγων και μετανάστ(ρι)ων. Στα νησιά του βορειοανατολικού αιγαίου συνεχίζεται ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων που στοιβάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες στα hotspots και στα κέντρα κράτησης. Παράλληλα ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής ακολουθεί το δόγμα του ‘αποφασίζω και διατάζω’ αναστέλλοντας το δικαίωμα αιτήματος διεθνής προστασίας και παγώνοντας το επίδομα που δίνεται από την Ύπατη Αρμοστεία. Η πολιτική αυτή έχει ένα ξεκάθαρο προσανατολισμό. Να κάνει πράξει το γνωστό δόγμα ‘ να τους γίνει ο βίος αβίωτος’.

Θυμίζουμε ότι όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση ουσιαστικά έκλεινε το μάτι στις ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις σε βάρος μεταναστ(ρι)ών αλλά και εργαζομένων. Στο νησί της Λέσβου οι φασιστικές ομάδες δρούσαν ανενόχλητες, εμποδίζοντας την αποβίβαση προσφύγων, στήνοντας μπλόκα και πραγματοποιώντας ελέγχους για να πουν ποίος/ποια επιτρέπεται να περάσει και ποία/ποιος όχι. Δομές και σχολεία έχουν καταστραφεί από εμπρηστικές επιθέσεις ενώ πριν λίγες μέρες κάτοικος πυροβόλησε με καραμπίνα, τραυματίζοντας δύο πρόσφυγες.

Για την κυβέρνηση όμως στόχο αποτελούν και οι εργαζόμενοι/ες που απασχολούνται στο προσφυγικό. Στις 23 Απριλίου ο υπουργόςς μεταναστευτικής πολιτικής ανακοίνωσε την ανανέωση 629 εργαζομένων, με την εξαίρεση 17 ατόμων. Η πλειοψηφία όσων δεν ανανεώθηκαν είναι μέλη του σωματείου συμβασιούχων εργαζομένων στην υπηρεσία ασύλου. Φαίνεται ότι ο αγώνας για καλύτερες και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας ενόχλησε την κυβέρνηση και γι’ αυτό φρόντισε να απαλλαγεί από εργαζόμενους/ες με συνδικαλιστική και αγωνιστική δράση, εκφοβίζοντας ταυτόχρονα όλους τους υπόλοιπους ώστε να μην επαναληφθεί κάτι παρόμοιο.

Όπως αναφέρει και το σωματείο των εργαζομένων: ‘Όταν ρωτήθηκε για τους λόγους για τους οποίους όλως αβάσιμα και ανυποστήρικτα δεν ανανέωσε τους 17 συναδέλφους, επικαλέστηκε άλλοτε «νομικά», άλλοτε «υπηρεσιακά» κωλύματα, τα οποία παρά τις επίμονες εγκλίσεις του σωματείου και της ΑΔΕΔΥ ουδέποτε διευκρίνισε. Επικαλέστηκε, μάλιστα, υπηρεσιακό έγγραφο,ενώ όταν του ζητήθηκε η παράδοση αυτού, προέβαλε πλείστες δικαιολογίες,καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια για να αποφύγει τη χορήγηση του εγγράφου βάσει του οποίου πάρθηκε μία τέτοια απόφαση διακριτικής μεταχείρισης εις βάρος των συναδέλφων’.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι απολύσεις αυτές αποτελούν στοχοποίηση της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης. Την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν απεργία διαρκείας, η κυβέρνηση τους απειλούσε ότι θα βγάλει καταχρηστική την απεργία.

Εμείς λοιπόν οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες, ντόπιοι/ες και μετανάστ(ρι)ες, δεν θα υποκύψουμε μπροστά στους εκφοβισμούς αλλά θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και να διεκδικούμε τα εργατικά μας δικαιώματα.

-Άμεση ανάκληση των εκδικητικών απολύσεων των 17 εργαζομένων

-Καμία στοχοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.

 

           Σωματείο Βάσης Εργαζόμενων στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.