Καμία καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων – στήριξη των διεκδικήσεων των εργαζομένων στη ΜΚΟ Άρσις

Στο ίδιο έργο και πάλι θεατές βρίσκονται οι εργαζόμενοι/ες σε ΜΚΟ που εντάσσονται στο πρόγραμμα που αφορά εποπτευόμενα διαμερίσματα και δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων και το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Για πολλοστή φορά, η καθυστέρηση της εκταμίευσης της χρηματοδότησης οδηγεί στην καθυστέρηση της καταβολής της μισθοδοσίας. Τη συνθήκη αυτή βιώνουν οι εργαζόμενοι/ες σε τακτική βάση τα τελευταία χρόνια, με τα χρονικά διαστήματα που μένουν απλήρωτοι/ες να κυμαίνεται από έναν ή δύο μήνες μέχρι εφτά ή οχτώ. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι εργαζόμενοι/ες πληρώθηκαν μόλις τον Μάιο και παραμένουν απλήρωτοι/ες για τους υπόλοιπους μήνες, με αποτέλεσμα δέκα εργαζόμενοι/ες της ΜΚΟ Άρσις να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας.

Σαν να μην έφταναν όμως οι αδιανόητες καθυστερήσεις πληρωμών, οι εργαζόμενοι/ες στις δομές φιλοξενίας βρέθηκαν το προηγούμενο διάστημα αντιμέτωποι/ες και με περικοπές προσωπικού, λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης. Οι διοικήσεις των ΜΚΟ σε αγαστή συνεργασία με το κράτος, είχαν συμφωνήσει από το 2018 με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η χρηματοδότηση των δομών να γίνεται με μοναδιαίο κόστος. Για να το πούμε απλά, οι ΜΚΟ πληρώνονται με το κεφάλι, και η βιωσιμότητα ή μη των δομών, εξαρτάται από το αν θα πιάνουν σε εξαμηνιαία ή ετήσια βάση τους στόχους πληρότητας των δομών. Ακριβώς όπως σε μια οποιαδήποτε εταιρεία, μόνο που σε αυτή την περίπτωση το «εμπόρευμα» είναι οι ανήλικοι πρόσφυγες.

Η αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ που δε διστάζει να προβαίνει σε μαζικά pushbacks ακόμη και ανήλικων προσφύγων, έχει ως αποτέλεσμα να μην πιάνονται οι επιχειρηματικοί στόχοι των ΜΚΟ. Στην ΑΡΣΙΣ οι εργαζόμενοι/ες προσλαμβάνονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που δε μετατρέπονται ποτέ σε αορίστου χρόνου, ακόμη κι αν οι συνεχείς ανανεώσεις ξεπερνούν τα 5 ή 10 χρόνια συνεχόμενα (!). Η διοίκηση της ΑΡΣΙΣ, εκμεταλλευόμενη αυτή τη συνθήκη επισφάλειας που η ίδια επιβάλλει στο προσωπικό της, αισθάνεται σίγουρη ότι μπορεί να απολύει και να μετατρέπει από full time σε part time εργαζόμενους/ες,  χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν, και φυσικά, χωρίς αποζημίωση.

Τον περασμένο μήνα, ανακοινώθηκε σε εργαζόμενο του ξενώνα της Άρσις στο Ωραιοκάστρο, ο οποίος δουλεύει εκεί επί 10 συναπτά έτη με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ότι η κατάρτισή του δεν πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζει η νέα ΚΥΑ του υπουργείου για την εν λόγω θέση εργασίας, και άρα “δεν θα ανανεωθεί”. Φυσικά, και ασχέτως με την αιτία (είτε δηλαδή έχει να κάνει με τους όρους του υπουργείου είτε με πρωτοβουλία της οργάνωσης) το σίγουρο είναι ότι η οργάνωση βρίσκει ακόμα μια φορά την ευκαιρία να βαφτίσει μια απόλυση, ως “μη ανανέωση”. Ευκαιρία που της προσφέρει το απαράδεκτο και παράνομο –σύμφωνα ακόμα και με την ισχύουσα εργατική νομοθεσία– καθεστώς των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, στο οποίο υποχρεώνει τους εργαζομένους της. Με αυτό τον τρόπο, η οργάνωση αποποιείται των υποχρεώσεων της για καταβολή της προβλεπόμενης αποζημίωσης απόλυσης στον –εδώ και μια δεκαετία– εργαζόμενό της!

Στον ίδιο ξενώνα, αυτήν την φορά για λόγους μειωμένης χρηματοδότησης λόγω χαμηλού αριθμού ωφελούμενων, η οργάνωση ανακοίνωσε στους εργαζομένους ότι μία θέση φροντιστή θα περικοπεί. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, ο συντονιστής του ξενώνα, αρνούμενος να αναλάβει την ευθύνη που προφανώς του αναλογεί, ανέθεσε στους εργαζόμενους να αποφασίσουν μεταξύ τους το… ποιος θα φύγει!!! Το περιστατικό αυτό, αποκορύφωμα της αδιαφορίας και της “ελαφρότητας” με την οποία συμπεριφέρεται η οργάνωση στους εργαζομένους της, θα μπορούσε ίσως να ήταν κωμικό, αν δεν ήταν αφάνταστα εξοργιστικό, μιας και μιλάμε για τις ζωές ανθρώπων.

Για ακόμα μια φορά γίνεται προφανές σε όλους ότι  οι οργανώσεις «υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων» φαίνεται ότι είναι υπερβολικά πρόθυμες να παραβιάσουν και να καταπατήσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων τους.

Ως Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στο χώρο της ψυχικής υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, δε μπορούμε παρά να δηλώσουμε την αμέριστη και αδιαπραγμάτευτη αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους της Άρσις και δηλώνουμε ότι θα τους στηρίξουμε στις διεκδικήσεις τους με κάθε τρόπο, όπως έχουμε κάνει και όλες τις προηγούμενες φορές που χρειάστηκε, άλλοτε με παρεμβάσεις σε γραφεία διοίκησης και άλλοτε με στάσεις εργασίας και απεργίες.

Τασσόμαστε, λοιπόν, σε κοινό μέτωπο αγώνα για την αξιοπρέπεια όλων μας, υπερασπιζόμενοι/ες συλλογικά και αποφασιστικά τα εργατικά μας συμφέροντα απέναντι σε αυτά των αφεντικών. Με όπλο μας την αλληλεγγύη οργανωνόμαστε αδιαμεσολάβητα και δεν αφήνουμε κανέναν και καμία μόνο/η απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και αναλγησία.

ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΕ ΟΣΟΥΣ/ΕΣ ΤΙΣ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ

Σωματείο Βάσης Εργαζόμενων στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας (ΣΒΕΨΥΚΟΙ)
E-mail επικοινωνίας: psyxoswmateio@riseup.net

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.